2 ÖZEL GÜN!

5ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ
İnsan hakları yeryüzünde eit olarak yaşayan bütün bireylerin birbirlerine karşı salt insan
olmaktan kaynaklanan ödevleridir. İnsan haklarından, insanın insan olmaktan kaynaklanan
tüm hakları anlaşılmaktadır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi de bu çerçevede cins, dil,din, siyasi, milli veya sosyal köken, servet, dou veya dier herhangi bir fark gözetmeksizin,insanın insan olması nedeniyle her insan tarafından yararlanılabilen haklara “insan hakları” denmektedir.

Kadının insan hakları konusuna ilikin iki temel yaklaım vardır:
??' Evrenselci yaklaşım
??' Kültürcü yaklaşım
Evrenselci yaklaşım; insan haklarının evrenselliğinden yola çıkmaktadır. İnsan hakları
belgelerinde yer alan hakların tümünden kadınlar yararlanmalıdır düüncesini
savunmaktadırlar.
Kültürcü yaklaşım ise; tüm toplumlarda geçerli olabilecek insan hakları anlamında ortak
değerlerin bulunmasının olanaksızlığından yola çıkar. Ancak bu yaklaşımda, kadınlara karşı yapılan ayrımcılıkların kültürel farklılıklara dayandırılarak haklılaştırılmaya çalışıldığı
görülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti, batı toplumlarının 200 yılda gerçekleştirdiği aydınlanma devrimlerini 10 yılda hayata geçiren bir mucizenin adı olmuş, aydınlanma ve modernleşme süreciyle diğer Müslüman ülkelere ve dünyaya örnek gösterilen bir ülke konumuna gelmiştir.

Atatürk, kadınlara yaklaşımı ile dikkat çeken bir liderdir. Her ortamda kadınların medeni, siyasi ve kültürel haklarını savunmuştur. Erkeklerle eşit olmalarını sağlayacak modern devrimlerle kendini dünyaya hayran bırakmıştır. Çağdaş ve modern bir toplum için kadınların; özgür bir vatandaş olarak haklarının tanınması ve haklarına saygı duyulması gerektiğini göstermiştir. Atatürk, dünyada, devrimleri ile her alanda ihmal edilen Türk kadınına sosyal ve siyasal haklar kazandıran bir önder olarak tanınmaktadır. Kadın erkek demeden Türk halkının bir bütün olarak mücadele ettiği Kurtuluş Savaşı esnasında ve sonrasında Türk kadınının fedakar katkılarını görmezden gelmemiş, kahraman Türk kadınlarının mücadelesini her ortamda takdir etmiştir.

“Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar.” Maurice Dueverger

İnsan haklarının korunmasının ve bu çerçevede kadın ve erkek güç dengesinin, yani eşitliğin sağlanmasının tek yolunun hukuktan geçtiğinin bilincindeyiz....

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Uluslararası bir farkındalık günü olan 3 Aralık, toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını korumak amaçlanır.

Engelli bireylerin istihdamı, eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılımı için farkındalık sağlamak hedeflenir.

Engelli bireylerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatta görünürlüğünü, daha rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak amaçlanır.

Engelli bireylerin toplumsal yaşama, her birey kadar eşit olarak ve özgürce katılım sağlamasına dikkat çekilir. Unutmayın, en büyük engel engellenmektir!

Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğinin farkında olan bireyler olarak üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde yer alabilen bağımsız bireyler olarak yer alabilmeleri için her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamamız gerekmektedir.
Birbirimizi anladığımız her an, bir engeli daha yıkar ve yaşamı herkes için huzurlu kılarız. Bugün farkındalık günü, kutlama değil engellilerin yaşadığı sorunları farkında olmanız gerekiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.