Ergenlik dönemi, sağlıklı her insanın yaşadığı ??"yaşaması gereken- ve içerisinde birçok değişimi barındıran bir zaman dilimidir.
Ülkemizde ergenlik dönemi kız ve erkek çocukları için ortalama 12-ile 18 yaşları arasını kapsayan bir dönemdir.
Ortalama insan ömrü söz konusu olduğunda, ergenlik dönemi aslında çok kısa bir zamandır. (Mesela 70 yıllık bir ömür için 5 yıl) Ancak bu dönemde yoğun hormonal ve fiziki değişiklikler nedeniyle oldukça çalkantılı ve zor geçer.
Bugün pek çok aile ergenlik döneminde olan çocuklarıyla gerginlik ve çatışma yaşamaktadırlar. Bunun temel nedeni ise bu ailelerin çocuklarının içerisinden geçtikleri bu kritik döneme dair bilgi eksikliği ve tutum hatalarıdır.
Ergenlik dönemine giren çocuklarda dört temel açıdan değişiklik olur. Bunlar; bedeni, zihni, ruhi ve sosyal değişimlerdir.
Ergenlik dönemindeki gencin hızlı fiziki büyüme ve olgunlaşması ile birlikte (yeni)salgılanan birtakım hormonlar devreye girer. Ayrıca kız ve erkek çocuklarında bunun fiziki belirtileri ortaya çıkar.
Ergenlikteki bu yoğun hormonal değişiklik ve fiziki büyüme gencin kendine, çevresine, karşı cinse, olay ve olgulara bakış açısını da etkiler. Mesela artık onun nazarında her şeyi bilen anne baba hiçbir şey bilmez olur ve diğer otorite makamlarına karşı da ilgi çekme ve güç gösterisi dönemi başlar.
Çocuk için bu durum ister istemez, onun ruh haline ve davranışlarına da tesir eder. Oldukça mülayim ve uyumlu olan genç, ailesinden uzaklaşmak, yalnız kalmak ister. Kendini aramaya dair sorular sorar. Yeni duruma uyum sağlamakta zorlanarak iniş çıkışlı duygu hallerini sık yaşamaya başlar.
Ergenliğin etkilediği dört temel unsurdan sonuncusu da gencin sosyal durumudur. Çocuk, ergenlikle birlikte arkadaş grubuna katılma, kendini orada gösterme, macera girişimi ya da kendini gruba kabul ettirmek için illegal tutum ve davranışlar sergileyebilir ki, bu kısma anne babalar özellikle dikkat etmelidir.
Hâsılı, ergen anne babası olanlar, ya da bir şekilde ergenlerle teşrik-i mesaide bulunanlar bu dönemi iyi bilip tanırlarsa, gençlerde yaşanan fiziki, zihni, sosyal ve ruhi bakımdan radikal denebilecek değişikliklerin neler olduğunu bilirler. Ve panik yapmadan muhtemel etkilerini bilirek süreci doğru yönetebilirler. Aksi halde “ergenin varsa derdin var!” yakınmaları ile bu atarlı giderli gençlerle baş etmek oldukça zor olacaktır.
12.10.2017 18:16:20
ERGENİM VAR DERDİM VAR!