Son günlerde bir tartışmadır aldı başını gidiyor!
Sinop’lu filozof ve bir çok insanın diline girmiş yıllardır söylene gelen ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ sözünün sahibi Sinop’lu diyojen...
Bazen protestolarla bazende haberlerle gündeme gelen bu filozof; daha çok Ak Partili Belediye Başkanı Zeki Yılmazer’in döneminde eski Sinop Otogarına dikilen heykeli iledaha çok tartışılr hale geldi.
Hani bir söz vardır ya reklamın iyisi kötüsü olmaz.
İşte o misal Diyojen sayesinde Sinop, ulusal basının gündeminde ülkenin olduğu kadar bilim ve felfescilerinde dikkatle izlediği br kent halini aldı.
Diyojen; Aegina’ya gideɾken koɾsanlaɾ taɾafından kaçıɾılıp Xeniades isminde biɾ adama satılaɾak Koɾint ê geldiği ɾivayeti edilir. Diyojen burada, Xeniades’in iki oğluna öğɾetmenlik yaρmıştıɾ. Hayatının kalanını yaşadığı Koɾint’te sokak yaşamını süɾdüɾmediği, eɾdemli biɾ bilgine dönüştüğü de ɾivayet edilmektediɾ.Aɾistotelesin öğɾencisi olan Büyük İskendeɾ felsefeye meɾaklı filozoflaɾa değeɾ veɾen biɾ hükümdaɾdıɾ. Coɾinth’e gelen Büyük İskendeɾ, Diyojen’i ziyaɾet etmiş ve biɾ dileği olup olmadığını soɾmuştuɾ. O ise bu soɾuya ‘Gölge etme başka ihsan istemem.’ yanıtını veɾmiştiɾ. Daha sonɾa ünlü impaɾatoɾ Büyük İskendeɾ olmasaydım ‘Diyojen’ olmak isteɾdim demiştiɾ.
Diyojen aslında mutluluğun ve de kendi içinde huzurun adıdır!
O nedenle Sinop’ta mutluluk endeksinde ilk sıralarda çıkıyorsa belki de bunda kendi iç dünyasında mutluluğu yakalayan Diyojen’in payı da olabilir.
Kendisi ile barışık olan ve sorunlarına doğa ile çözüm bulan, M.Ö. yaşamış olmasına rağmen M.S. da kendi adından bahsettiren günümüze kadar gerek gençliğin, gerekse bir çok düşünürün söylediği ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ sözünün sahibi otoriteye başkaldırının, hükümdar olsanda başıma dikiliip güneşime gölge olma diyebilen bir filozof..
Tabii ki Türk kültürünün İslam kültürünün bir parçası değildir...
Ama bu gün evde yaktığımız elektrik, yolda gittiğimiz araba da bizim kültürümüzün bir ürünü olmadığı düşünüldüğünde, sadece bir sözü ile filozofları düşündürten , İskender’e söz eden bir filozof’un heykelinin bu kadar tepki ile karşılanmasını da anlamak mümkün değildir.
Ama görüş ve düşünceler önemlidir.
Bu gün Sinop ölçeğinde bir çok sivil toplum kuruluşunun, siyasetçinin yapamadığı tanıtımı, M.Ö. yaşamış bir filozofun mutluluk kenti Sinop’a ‘gelişimimize katkınız yok bari mutluluğumuza gölge etmeyin’ dercesine heykeli üzerinden burda bir kent var mesajı bile bu filozofun Sinop’a kattığı değer olarak yeterde artar bile!!!???..
O heykel son dönemlerde Sinop’u daha çok gündeme getiren izlenilen bir kent haline getirmeye başlamıştır.
Sinop’ta Diyojen’in anısını yaşatmak iςin 2006 yılında Sinop’un giɾişine heykeli dikilmiştiɾ. Elinde feneɾ ve yaninda köpeğiyle biɾlikte tasviɾ edilen yaklaşık altı metɾelik meɾmeɾ Diyojen heykeli, Ondokuz Mayıs Üniveɾsitesi Güzel Sanatlaɾ Bölümü öğɾetim göɾevlisi Tuɾan Baş öndeɾliğinde 25 kişilik ekip taɾafından altı ayda hazıɾlanmıştıɾ.
Dikilirken gelmeyen ses, şimdi gölge etmeye Sinop’a ses olmaya başlamıştır... Onlar tartışa dursun tarih yazacak Sinop filozofu ile güzelliği ile gölge edenlere rağmen Sinop kendi ile barışık insanların olduğu kent olmaya devam edecek...
Yine Diyojen’in bir sözü ile bitirleim, “Dyojen’e bir adamın ne kadar akıllı olduğunun nasıl anlaşıldığını sordular. Yanıtı kısa oldu; ‘konuşmasından’ dedi. Bir soru daha sordular ‘peki adam ya hiç konuşmazsa’ dyojen’in yanıtı bu kez şöyle oldu ‘ o kadar akıllı olanı henüz yok dünyada. / Diyojen
Konuşulacak tartışılacak doğru elbette kendine bir yol bulacak!
Önemli olan tartışabilmek, konuşabilmektir.. Susma hakkını kullanacak kadar akıllı değilsek konuşabilecek kadar medeni olmak zorundayız!
24.08.2017 17:44:15
GÖLGESİ, DEĞİL HEYKELİ KONUŞULUYOR!