7 memur sendikası konfederasyonunun bir araya geldiği Kamu Konfederasyonları Platformu, memur ve emekli maaşlarına verilen zamma karşı 12 Ocak’ta iş bırakma eylemi yaptı. Eylem kapsamında bir basın açıklaması yapan Kamu Konfederasyonlar Platformu temsilcileri verilen zammın kabul edilemez olduğunu belirtti.
Uğur Mumcu Meydanında Konfederasyon adına açıklama yapan Eğitim-İş Sinop Temsilcisi Celal Tuncay Şahbenderoğlu, asgari ücrete yapılan artış sonrası ortalama memur maaşlarına bakıldığında, asgari ücret ile memur maaşlarının neredeyse eşitlendiğinin görüldüğünü söyledi.
EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ DE VERGİ YÜKÜNÜN AĞIR OLMASI
Şahbenderoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Yıllardır enflasyon altında maaş zammı alan memurların en büyük sorunlarından biri de vergi yükünün ağır olmasıdır. Tüm memur ve diğer çalışanların maaşlarından gelir vergisi oranında kesintiler peşin yapılmaktadır.İkinci altı ayda yüzde 20 vergi dilimine girilmesi nedeniyle yapılacak artış kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için %15’te sabitlenmelidir”.
YÜZDE 2 ÜYE BARAJI BİR SONUÇ VERMEYECEK
Şahbenderoğlu; “İktidara geldiklerinde yandaş sendikaların üye sayılarını arttırmak adına kanunda yer alan yüzde 5 üye barajını kaldıranlar bu defa da kanunu kendi çıkarları adına hukuksuz bir şekilde kullanarak sendikalara dayatmışlardır.
Kamu sendikaları ve konfederasyonlarının çabaları sonucu daha önce getirilmeye çalışılan yüzde 1 üye barajının Danıştay tarafından Anayasa’ya aykırı bulunarak yürütmenin durdurulmasına karar verilmişken, iktidarının bu sefer yüzde 2 barajı ile anayasaya aykırı hareket etmesi yasanın gerekçesinde geçen sendikal hayatı güçlendirme amacını yansıtmamaktadır.
” dedi.
BİRİNCİ DERECEDEKİ KAMU PERSONELİ 3600 EK GÖSTERGEDEN YARARLANAMADI
Kamu çalışanları arasında ayrım yapılarak birçok meslek grubu 3600 ek göstergeden yararlanırken 1. derecedeki kamu personelinin 3600 ek göstergeden yararlanamadığının altını çizen Celal Tuncay Şahbenderoğlu; “ Talebimiz bu konuda açık ve nettir! 1. dereceye düşen her kamu çalışanı 3600 ek göstergeden yararlanmalıdır.
Kamuda çalışan işçilere 1956 yılından itibaren her yıl ikramiye ödenmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında işçilerle birlikte çalışan, çoğu kez aynı odayı paylaşan memurlara ise şimdiye kadar 1 kuruş dahi ikramiye verilmemiştir.1956 yılından itibaren yani 67 yıldır kamudaki tüm işçiler yılda altı kez, 2018 yılından itibaren SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm emekliler yılda iki kez ikramiye alırken ikramiye almayan tek kesim memurlardır. Kamudaki bu ayrımcılık artık son bulmalı memurlar da ikramiyeden faydalanmalıdır.
Bununla birlikte ücretsiz kreş, ulaşım, yol, yemek, ek mesai ve kira yardımlarının tüm kamu çalışanlarına kapsayacak şekilde verilmesini talep ediyoruz.
TEK GÜCÜMÜZ EMEĞİMİZ VE OYLARIMIZ
Bugün yedi konfederasyon olarak tüm bu taleplerimizin karşılanması için hükümeti uyarmak adına bir günlük iş bıraktık. Tek gücümüz; emeğimiz ve oylarımızdır. Bugün iş bırakan ve iş bırakma kararımıza destek veren milyonlarca yurttaşımız bulunmaktadır.
İktidara buradan tekrar sesleniyoruz. İş bırakan, bizleri destekleyen, haksızlığa uğrayan milyonlarca kamu çalışanı, emekli, işçi, ev kadını, öğrenci ve toplumun tüm kesimlerinden aldığımız güçle bugün karşınızdayız.
Kamu Konfederasyonlar Platformu olarak; milyonlarca yurttaşımızın elinden aldığınız hayat standartlarını ve yıllardır uğradığımız hak kayıplarını iade edene kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” diye konuştu.
16.01.2023 18:37:40