SÜBİTAM’da Bireysel Bal Analiz Hizmeti Başladı

Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Kamu Kurumları ve Üniversiteler için 2021 yılında başlatılan ve aynı yıl Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)’nın desteği ile akreditasyon sürecinde olan Bal Analizleri Hizmeti için bireysel analiz başvuruları alınmaya başlanmıştır. Özel sektör firmalarının yanı sıra arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız da laboratuvarımıza müracaat ederek ürettiği balın analizini yaptırabilecektir.
Balın üretim tekniğine ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması ve işlenmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerin belirlendiği analizler sayesinde üretilen ballar marka değeri kazanarak ulusal/uluslararası ticari faaliyetlere olanak sağlamaktadır.
Bunun yanında sahte bal üretimine karşı hem tüketiciyi koruyan hem de üreticinin yanında yer alan Sinop Üniversitesi, üzerine düşen her görevi yapmaktadır. Bu sayede Sinop’a özgü kestane balının tanınırlığı ve katma değeri artacaktır. Ayrıca ülkemizde ve dünyada bölgesel olarak üretilen ballar, üreticiler ya da bal satın alan tüketiciler tarafından Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜBİTAM)’ne başvuruda bulunarak analiz işlemlerini yaptırabileceklerdir. Böylece analiz sonuçlarına göre hem üreticiler satmakta oldukları balın güvencesini tüketiciye temin edebilecek hem de tüketiciler satın almış oldukları balın güvenilirliğinden emin olarak gönül rahatlığı ile tüketimde bulunabileceklerdir.
Bal analizi kapsamında gıda kodeksinde yer alan şeker (glikoz, fruktoz, sakaroz, maltoz), HMF, pH, elektriksel iletkenlik, serbest asitlik, nem, suda çözünmeyen katı madde, prolin, diastaz, toplam polen sayısı ve polen temsili (kestane balı için) analizleri yapılmaktadır.


08.08.2022 15:14:28