Ortaköy ve Köseli köyü arasına giren hudut tartışmasında bilgi verilmeden yapıldığı iddia edilen su kazısında sinirler gerildi. Sarıkadı ve Ortaköyün arasında kalan Köseli şimdi bu iki köy ile de mahkemelik oldu.
ÜÇ KÖYÜN ARASINA HUDUT GİRDİ!
Yıllarca birlikte yaşayan Durağan ilçesi Ortaköy, Sarıkadı ve Köseli köyleri arasına hudut girdi. Tapu kayıtlarının yapıldığı dönemde Ortaköy sınırları içerisinde kaldığı iddia edilen Çobangerişi mevkiinin Köseli köyüne yazılmasına tepki gösteren köylüler , bu durumun düzeltilmesini istedi. Tapu kayıtlarında bu durumu gören ve tepki gösteren köylüler; Köseli mahallesine giden yayla suyunun bozulması ile birlikte köye giden suyun onarımına izin vermedi. Tapulu tarlalarından geçen suyun kendi sınırlarında kaldığını iddia eden Ortaköy halkı "Köseli köyü hukuki olarak sınırlarımızı kendi üzerlerine yazdırarak kardeşliğimize gölge düşürdüler" diyerek durumatepki gösterdiler.
3 KÖY MAHKEMELİK OLDUK!
Gerek Sarıkadı köyü muhtarlığı gerekse Ortaköy muhtarlığı olarak sorunu mahkemeye taşıdıklarını ve mahkemenin vereceği kararı beklediklerini ifade eden SAYKAL; “ Sarı kadı köyünün içine bile girilerek Köseli köyüne ait yazdırılmasından dolayı 2 köy birlikte mahkemeye başvurarak bu durumun düzeltilmesinin istedik” dedi.
Bu durumun köydeki halkı rahatsız ettiğini belirten Köy Muhtarı Rıfat SAYKAL, “Kendi köyümün sınırları içerisinde olan ve yüzyıllardır dedelerimizin kullandığı yaylamız, meramız elimizden alındı. Bu sınırlarda Köseli köyünün arazisi var ise biz kendimiz bu haktan vazgeçeriz. Ama arazisi olmayan tümü ile bizim köyümüz insanına ait 1980’li yıllarda dahi tutulan tutulan idari tutanaklarda üzerimizde olan mevkilerin tapu kayıtlarında Köseli olarak çıkması ile köylüm bu duruma isyan etti, bunu kabul edemedi. Beni de bu durum oldukça zor da bıraktı” dedi.
İYİ NİYETİMİZİ SUİİSTİMAL ETTİLER, FIRSATÇILIĞA PRİM VERMEYECEĞİZ!!
Durağan Kaymakamı Akın ORUÇ’’un kimseye haber vermeden suyu bağlamaya gelmesini olası bir çatışmayı engellediğini ifade eden Köy Muhtarı Rıfat SAYKAL; “Ben köy muhtarıyım benim haberim olmadan köye kazıya gelinmiş. Burada insanların tapulu arsası var. Köye görünmeden gizlice yapılan bu çalışma yasal mı o sorgulanmalı? Ben bu köyün muhtarıysam benin haberim olmalı, ama benim haberim yok! Bu durumda bu suyu nasıl geçirecekler. Köylümüz müsaade etmiyor. Kamulaştırırlar yapılır öyle geçer. Bu şekli ile geçmesi mümkün değil. Düne kadar iyi niyet çerçevesinde komşuluk ilişkileri içerisinde suyu tarlamızdan, sınırlarımızdan geçirdik, suyu verdik ama fırsatçılığa da prim vermeyeceğiz” diyerek bu yanlışın düzeltilmesini istedi.
KAYMAKAM ÇALIŞMAYI DURDURDU! KÖYLÜ RAZI OLMADI!
Ortaköy halkının haberi olmaksızın köyün yaylasına giden ve Kuyucuması olarak bilinen yola kepçe girerek Köseli mahallesinin suyunu bağlamak istemesi zaten gergin olan iki köy halkını az daha karşı karşıya getiriyordu. Köy muhtarına bilgi vermeden Özel İdareye kepçe ile yolun kazıldığını haber alan köylüler kazı alanına hareket etmesi sonrası kaymakam ve beraberindekilerle kepçenin kazı alanından uzaklaştığını söyledi.
Basın mensuplarını bozulan yola getiren . Köy Muhtarı Rıfat SAYKAL “ yangından mal kaçırır gibi gelinmiş ve kimsenin haberi bilgisi olmadan kaymakam bizzat başında Dikmen’e ve pazarımızı olan kuyucumasına bağlayan yayla yolumuz tahrip edilmiştir. Bu durum kabul edilebilir değildir. Tesadüfen haber verilmeseydi köylülerimde buraya gelip tartışma yaşansaydı başka olaylar cereyan etseydi. Bunun sorumlusu kim olacaktı? Devlet vatandaşlar arasında ayrım yapmaz. Bu gün burada kaymakam ayrım yapmış bir köyü tutarak diğer köye haksızlık yapmıştır. Ben kendisine de bizi bir araya getirin bu sorunu çözelim demiştim. O benim köyümde bana bile haber vermeden köyümün sınırları içerisinde yolumuzu bozmuş, iki köyün arasına daha büyük sorunlar eklemiştir. Milletin tapulu arsasından da geçen, yolumuzdan bilgimiz olmadan geçmek bozmak nasıl bir devlet anlayışıdır” diyerek duruma tepki gösterdi.
20.01.2018 14:53:08