22.09.2017 17:25:14
ÜRETİYORUZ KAZANMIYORUZ! ÖNCE TOPLULAŞTIRMA,ŞİMDİ DE OT VURDU!
Çeltik hasadının başlaması ile birlikte yollar çeltik kurutma alanı olmaya başladı.
Durağan’da çeltik kurutma halen doğal yöntemlerle yapılıyor olması nedeni ile üretici çeltiğini, kurutmak için geniş alanlara sererek kurutma yapıyor. Bu yıl havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi nedeni ile serilen ürünün hızla kuruması da üreticiyi mağdur etmezken ürünün hızla pazara sunulmasını sağladı. Çeltikte taban fiyatların açıklanmamasına rağmen çeltik te ürün randıman ve de cinsine göre 1.35 ile 1.75 arasında alıcı bulduğu ifade ediliyor.
Gerek kiralama yöntemi ile gerekse kendi arazisini ekerek yüklü miktarda çeltik üreten üretici de kurutmak için geniş alan bulamamaktan yakınıyor. Mevcut alanlarda özellikle SGK arazisi olarak bilinen kurban pazarı yeri olarak bilinen alanda gerekli temizlik çalışmalarının yapılmaması, hafriyat dökümlerinin olması üreticiyi burada da sıkıntıya sokarken gazetemize bu konu ile ilgili şikayetler gelmeye başladı..
Çeltikte fiyatı belirleyen en önemli unsur olan randımanda düşüklük ise vatandaşı perişan ediyor. Üreteni de alıcıyı da perişan eden randıman düşüklüğü alıcı ile satıcıyı karşı karşıya getirmeye başladı. Bütün umudunu çeltiğe bağlayan üreticiyi tarlada ot salgını da vurdu. Tarlasını basan otlarla mücadele için her türlü ilacı denemesine karşılık otu yok edemeyen üretici rekolte düşüklüğü de yaşadı. Bir çok tarlanın ota boğulması nedeni ile otu yok etmek için ilaca sarılan, masraf eden üretici otla birlikte büyüyen çeltikte rekoltenin düşmesi, randımanın gerilemesi sonrası adeta şok yaşarken emeğinin karşılığını alamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Çeltikte taban fiyatın belirsizliği umudunu çeltiğe bağlayan üreticiyi perişan eden bir başka unsur olarak gösteriliyor. Çeltik alıcıları da rekoltenin düşmesi ve randıman düşüklüğü pirinçte beklenen kalitenin sağlanmamasına yol açıyor, bu nedenle üreticiyi tatmin edici bir fiyat verememekten yakınıyor. Bu yıl aşırı sıcaklar, artan girdi maliyetler ve otla boğuşan üretici mevsimlerde yaşanan aşırı değişim sonrası emeğinin karşılığının alamamanın şokunu, çeltikte hasat sırasında görünce adeta yıkıldı.
Geçtiğimiz yıllarda toplulaştırmanın vurduğu üretici bu yılda çeltikten umduğunu alamadı. Üreticide satıcıda çeltikte bu değişimler sonrası kara kara düşünmeye başladı. Özellikle bütün umudunu çeltiğe bağlayan üreticinin son yıllarda yaşanan rekolte düşüklüğü ve randıman düşüklüğü nedeni ile bilimsel bir inceleme yapılması gerektiğine vurgu yapılırken , ‘üretiyoruz, kazanmıyoruz!’ sesleri yükselmeye başladı.
22.09.2017 17:25:14
22.09.2017 17:25:14