Bayram acı ve gözyaşı olmasın!

Terör nedir ki, bişzdeki trafik kurbanlarının yanında!
    İslam dininin birleştirici, kaynaştırıcı, küslerin barıştığı, akraba eş ve dostları ziyaret ettiğimiz , onun içinde yollara düştüğümüz 9 günlük mübarek kurban bayramıyarın başlıyor.  Ekmek parası için doyduğumuz topraklardan doğduğumuz topraklara doğru yeniden yollara düşeceğiz...   
    Ve bayram biterken yine yollara düşüp doytduğumuzu topraklara gideceğiz.. 
    Bu uzun süren bayram tatilinde bir çok evde tatlı bir telaş olacak! Yollara düşen binlerce genç baba evinde soluklanmanın, kurban kesmenin, mezarlıkları ziyaret edip dua okumanın sevdikleri ile büyükleri ile hasret gidermenin heyecanını yaşayacak. 

    Bu yıl kurban pazarları dolu olsa da satıcı memnun değil.. Özellikle ilçemizde ulaşım noktasında sorunların yaşanduığı, hbesicinin kalacak yerde sorun yaşadığı bir kbüfenin ya da kantininbile bulunmadığı ilçe merkezine uzak noktadakihayvan pazarı hem alıcı için hem satıcı için sorunlar oluşltursa da kapalı bir alanın olmasından dolayı mutlu olanlarda vardı. 
     Büyükbaş kurbanlık hayvan  bu sene fiyatların bir ara yüksek olmasından rağpbet görmedi sonrada düşsede vatandaşın alım gücü yetmedi. Besici de  artan maliyetler karşısında borcunu ödemek çarkı çevirmek iin elindeki satmanın derdine düştü.
     küçük baş besleyicileri ise onlarda gidişattan memnun olmayan gruptu. Umduklarını bulamadılar. Artan maliyetler pazarda hem alıcıuyı hem satıcıyı  vurdu.
umduklarını bulamadı...     
    Geçtiğimiz yıllarda Angus adı verilen ithal kurbanlıkların pazara sokankitidar bu yılda tam kurban arifesinde ithal hayvanın önğünü açınca besici adeta işsyan eder hale geldi.
    Bu yıl ise özellikle belediyeni,n Yeni Hayvan pazarıa yönlendirmesi kapalı alanın dolması, açık alanda ise besicinin köylünün tozun toprağın İçinde kalması büyük sıkıntı yarattı.
    İşte bu hem satıcın hem de kurban kesmek isteyen vatandaşın yüzlerinin güldüğü Kurban bayramı öncesi ve sonrasında yürekleri burkan manzaralar ailelerin ocağına kor ateş gibi çökmemeli... 

    Yıllar önce köstebek yuvasına döndü dediğimiz yolların duble yollarla örülmesi vatandaşların hız merakını da tetikleyen bir unsur olarak geri gelmişti. Eline bir belge alıp ben araba kullanıyorum diyen trafik magandalannın terör estirdiği yollara düşen binlerce insanımız akıbetini bilmeden “takdirde ne varsa” diyerek sevdiklerine koşuyor. Bu koşma bazen takdirle örtülüyor, bazen ihmalle! Tedbir almadan takdire havale eden zihniyetler geride gözü yaşlı, bayramı sevdiklerine zehir eden ocaklar bırakıyor. 
    Trafik ne bir anlık dalgınlık ne de uzağı görme kavgasıdır. Trafik; kuralları olan ve dikkat isteyen, tedbirini de sana bırakan yaşamın ipin ucunda gidip geldiği sen sorumlu olsan da sorumsuz insanların cirit aattığı ve senin kader diye adlandırdığın ömrünü alan, sakat bırakan sorumsuz toplum olmanın adıdır ülkemizde. 
    Sorumluluğu sadece ehliyet almak, kontrollerde göstermek zannedenler ve bunu maharet sayarak yollarda bilmem kaç beygirlik motora hükmettiğini düşünenler öyle bir an geliyor ki, bazen arka koltukta oturan sevdiklerini bazen de kendisi hayatı ile ödüyor, 
    Siz hiç vicdanınıza hükmedebildiniz mi | Nefsiniz yasaklasa da, kendinizden birileri zarar görmedikçe, bir başkasına verdiğiniz zarar Sizi hiç rahatsız etti mi? Gelin bugün öyle düşünün! 
    Yola çıkmadan, Yolda sizden başkalarının da olduğunu, onlarında sevdiklerine gitmek için yollara düştüğünü hayal edin. Varın siz yarım saat geç gidin, varın Siz akşama evinizde olun, ama sakın ola ayağınız gaz pedalında kafanız hesaplarda takılı kalmasın. Çünkü, taşıdığınız sevdikleriniz için bir parça canınız ve sevdiklerine gitmek için yola çıkmış insanlar var bu yolda! ve senin hesaplayamadığını bir başkasının da hesaplayamadığını düşün. Ve onun yerine hesap yap ki, hem senin hem de onların yaşamı uzasın. 

    Bu ülkede yollarda can verenlerin, kaza görenlerin vebalini sorumluluğunu üzerinde taşıyan siyasiler, karayolları ve trafik ekipleri sizlerde sorumluluğunuzun bilincinde olarak görev yapın ki, insanlara bayram zehir olmasın! belki hiç biriniz bu emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz. Ama bir düşünün, belki de bu bayramda kurtaracağınız bir hayat, yaşatacağınız bir umut, ömür boyu çekeceğiniz vicdan azabından daha iyi değil midir? Yollarda olmayan trafik levhaları, olmaması gereken çukurlar binlerce insanımızı kara toprakla buluşturmasın... BU günlerde bir bayram dönüşünde insanlarımın umutlarının solmaması için önce sorumluluk diyorum..     
    
    Bayramları bayram yapan insanların sevdiklerine kavuşmasıdır. Siz gelecek yıllarda ki bayramlarda insanların sevdiklerine kavuşması için bu günlerde daha dikkatli davranarak bayramını tadını kimsenin bozmasına müsaade etmeyin.. 

    Terörün yapamadığını yapanlar, binlerce insanımızı, gencimizi umutlarımızı toprağın altına atanlar; unutmayın ki bu yollar bir gün sizi de  sevdiklerinizden koparabilir. Ve o gün sizin içinde her şey bitmiş olduğundabaşınızda ağlayanlar, aslında bir nevi size sitem edenlerdir. Ne bu sitemi duyun, ne de bir başkasına sitem ettirin. 
    Gelin bir bayramı daha gelecekteki bayramlara insanlarımızın, sevdiklerine kavuşacağı, insanlarımızın anı ve gözyaşına boğulmadan bayramı bayram gibi yaşamanın tadında bırakarak yollara düşelim... 
    Trafiği takdirle değil tedbirle önleyelim..


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.