National Geographic'in araştırmasına göre buzullar eridiğinde Sinop, sular altında kalacak kentler arasında yer alıyor.
Dünyanın en çok satan bilim dergilerinden National Geographic tarafından geçtiğimiz yıllarda yayınlanan bir araştırma, geleceğe dair ürkütücü bir senaryo içeriyor. Dergi, yeryüzünde tüm buzulların erimesi durumunda dünya haritasının nasıl değişeceğini araştırdı. Araştırmaya göre buzullar eridiğinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok sahil kenti gibi 'Sinop'ta
tarihe karışacak.Araştırma ürküten sonucu gözler önüne serdi. Küresel ısınmayla birlikte bütün buzullar eridiğinde deniz suyu seviyesinin yaklaşık 65 metre yükselmesi öngörülüyor. Böylece bir çok yarım ada, adaya dönüşecek. Bilim insanları, buzulların 5 bin yılda eriyeceğini öngörürken, bu süreçte sıcaklık ortalamasının da 14.4 dereceden yaklaşık olarak 26.6 dereceye çıkması bekleniyor.
SİNOP, SULAR ALTINDA KALACAK KENTLER ARASINDA
Araştırmaya göre; buzulların tümü eridiğinde Hollanda, Danimarka ve Belçika'nın tüm coğrafyası su altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridinin sular altında kalmasına neden olacağı belirtiliyor. Buzulların tümü eridiğinde Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak.
Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ, İstanbul ve Bursa'nın büyük bir kısmı sular altında kalacak. İzmit de sular tarafından yutulurken, Karadeniz sahil şeridi boyunca Sinop, Samsun, Trabzon illeri içeri doğru daralacak. Ege Bölgesi'nde İzmir'i yutacak olan deniz, Yunan adalarını da denize gömecek. Akdeniz Bölgesi'nde ise Adana'daki Çukurova deltası tamamen sular altına gömülecek. Özellikle alçak bölgelerin etkilendiği küresel ısınmadan Kıbrıs Adası'da yüzde 20'lik bir kısmını kaybederek nasibini alacak.
SENARYO GERÇEK OLURSA 5 BİN YIL SONRA SİNOP
Eğer araştırmanın sonucu bir gün gerçek olursa; yani deniz seviyesinin 65 metre yükselmesi halinde Sinop yarımadası da 5 bin yıl sonra tam bir adaya dönüşecek. Buna göre; deniz suyunun şimdiki Emniyet Müdürlüğü'nün yaklaşık 320 metre ilerisinde Pervane mevkisinden itibaren Sinop'u yutarak, Balatlar kilisesinin birkaç yüz metre ilerisine kadar, yani Seyyid Bilal Camisi'nin alt tarafına kadar ulaşması gerekiyor. Bu arada ada ile ana kara arasında denizden yaklaşık 65 metre yükseklikte ki şu anki 33 Evler üst geçidinin sırtlarında minik bir adacık oluşabilir. Yine; DSİ bölgesini yutan sular, 65 metre yüksekliğe kadar ilerleyerek Korucuk sırtlarına kadar, sanayi bölgesinde ise sanayi sitesini yutarak Atlas Yapı Kooperatifine kadar, Akliman tarafında da sahili sular altında bırakarak Devlet Hastanesi'ne kadar ulaşması gerekir. Ayrıca Bektaşağa köyüne kadar giren deniz suyu, hava alanından itibaren Mertoğlu köyünün bir bölümünü ve birçok köy ile Erfelek ovasının büyük bölümünü de yutarak coğrafyanın değişmesine neden olur. Eğer 5 bin yıl sonraya gidebilseniz, belki de Bekteşağa sahilinde balık tutma şansını yakalayabilirsiniz.