GÜNDEM Haber Girişi : 27 Eylül 2023 13:58

ÇELTİK HASATTA, ÜRETİCİ DUADA!

ÇELTİK HASATTA, ÜRETİCİ DUADA!

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Sinop’ta çeltik hasadına başlandı.
    Durağan’da yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynağı olan çeltikte hasat zamanı. Hasadın ekim ayında tamamlanması bekleniyor. Ancak fiyatın açıklanmaması üreticiyi mağdur ediyor. Çeltik üreticileri endişeli şekilde taban fiyatının açıklanmasını bekliyor.
    CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker çeltik hasat sezonun üretici için bereketli olmasını dileyerek üreticinin maliyetleri karşılamakta zorlandığını ve randıman düşüklüğünden dert yandığını dile getirdi. 
    Eker; “ Üreticimimz artan maliyetler karşısında oldukça zor bir sezon geçirmiştir. Hergün artan girdi maliyetleri çeltik üreticilerimizin, çiftçimizin belini adeta bükmüştür. Hasat sezonu elde ettiği ürüne ümit bağlayan üreticimiz randıman düşüklüğü, açıklanmayan taban fiyat, TMO’nin gelmemesi derken adeta kadere terk edilmiş durumdadır. Açıklanan buğday taban fiyatının altında ürününü veren çiftçiden sonra şimdide geçimini çeltiğe bağlayan Durağanlı üretici harcadığının karşılığını alamama korkusu yaşamaktadır. Gelecek sezona dair artan maliyetler ve ekonomideki belirsizlik korkuları daha da  arttırmaktadır. Çeltik hasadı yapılırken  üretici de dua ediyor ki ektiğimizin karşılığını alalım. Eğer gerekli tedbirler alınmaz, üretici hak ettiğinin karşılığını alamaz enflasyonla ve girdilerle baş edemez ise gelecekte daha pahalı  pirinç tüketirken, tekelleşen ve yurtdışına bağlı pirinçleri yemeye başlarız” dedi.

KAYMAKAMLIK  ALDIĞI PARALARI GERİ İADE ETMELİ!
Sezon başında  baraj havzasında buğday, arpa ekerek  ekonomik girdi elde etmek isteyen üreticiler de uğradıkları zararla bu güne kadar elde ettiklerini geri vermişlerdir diyen EKER; “Özellikle baraj havzasında ekim yapmak isteyen ve bir çok köyün, köylümüzün kullandığı baraj havzası bu yıl sular altında kalarak Durağan için öneml bir ekonomik kaybın oluşmasına vesile oldu. Bunun yanı sıra tüm köylerden kiralama bedeli aınacağı belirtilerek başlanan süreçte 25 dönümden 12 bin 500 TL kiralama bedeli biçilmişti. Bu süreçte  Durağan kaymakamlığı  kendi uyguladığı bir formülle  boş araziyi ekmek isteyen üreticilere DSİ arazilerini kiralama sureti ile ekimine müsaade etmişti. Fakat partimize gelen şikayetler, kaymakamlığın taraflı davrandığı, adil davranmadığı, ücretin sadece 1 köyden alındığı yönünde artan şikayetler vardır. Dönemin kaymakamı tüm köylerden alacağız dediği ücreti sadece 1 köyden tahsil ettiyse bu adil bir davranış değildir. Zaten zarar eden ve bu yıl ürün alamayan köylülerin ödediği ücretler adil olmayan bu davranış nedeni ile geri iade edilmelidir. Vatandaş  zaten mağdur, cezalandırmaya ve parasına el koymaya devletinde yöneticilerinde hakkı yoktur.Yasalar çerçevesinde herkesten alınmalıydı fakat bu saatten sonra bunun da bir anlamı kalmamış üreticimizin  tüm ürünleri zaten sular altında kalarak olduğu gibi zarar etmiştir. 
    Devletin adaletine ve sorumluluğuna düşen görev, ödeme gerçekleştiren üreticimizin ödediği adı ister kiralama isterse başka bir ad ile alınan para bir an önce geri iade edilmeli, vatandaşın mağduriyeti  giderilmelidir.
    Hz. Alinin dediği gibi devletin dini adalettir. Adaleti olmayan ve vatandaşının mağdur olması karşısında bile mağduriyeti gidermeyen devlet yöneticilerinin olması devlete güveni daha da sarsar ” dedi

Haber: Gülfidan ŞEN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.