CHP Sinop Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, atık ekonomisinin yerli bir kaynak olarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağını söyledi. Karadeniz,“Üretim artıp ekonomi büyüdükçe atık yönetimi daha da stratejik ve çevresel bir önem kazanmıştır. Atık yönetimi ve
Geri dönüşüm ekonomisini geliştirmek, ülkemizi hammadde ve enerji açısından avantajlı hale getirecektir. Atık ekonomisi geliştikçe açıklar da kapanacaktır” dedi.
CHP’li Barış Karedeniz, bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi panelinde (TÜRKTAY) konuştu.Türkiye’nin geri dönüşüm ve atık yönetimi alanlarındaki paydaşları bir araya getiren etkinlik ve atık ekonomisini güçlendirmeyi hedefleyen TÜRKTAY’ın “Türkiye’nin çevre politikaları” oturumunda konuşan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz,sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden atık yönetimine ve geri dönüşüm sistemine sahip bir Türkiye’nin, ekonomisinin de güçlü olacağını ifade etti.
“Atık ekonomisi,ülkemizin yerli kaynağı olabilir” diyen Karadeniz şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği ülkeleri geri dönüşüm sektörünü 2020 yılında en büyük 2’inci sektör olarak hedefliyor.Milli kaynak çeşitliliğini sağlayamayan ekonomilerde ithalata bağlı olarak cari açık, istihdam sorunu ve yetersiz sanayi üretimi sorunları ortaya çıkar. Bu sorun beraberinde döviz ihtiyacına bağlı olarak dışa bağımlılığı artırır. İthal edilmiş, parası döviz olarak ödenmiş hammaddelerin atıklarının bile doğru değerlendirildiğinde en az bu hammaddeler kadar ekonomik değerleri var. Atıklar, yerli bir kaynak olarak dışa bağımlılığı azaltacaktır.”
“NÜKLEER SANTRALLERE İHTİYACIMIZ YOK”
Sinop’a, halkın istememesine rağmen nükleer santral kurulmaya çalışıldığını anlatan Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için nükleer santrallere ihtiyaç duymadığını, atık ekonomisi ile bile enerji açığının kapatılabileceğini ve dışa bağımlılığın önlenebileceğini söyledi. Karadeniz, “Nükleer santraller beladır. Ülkemizin enerji ihtiyacını kapatmak için nükleer santrallere ihtiyaç yok. Bu sadece nükleer lobinin algı yönetimi. Oysa, atıklardan enerji üretimi yatırımlarını artırmak ve geliştirmek enerji güvenliğimize artıracak, yeni istihdam olanakları yaratacaktır” diye konuştu