Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra yaklaşık on yedi milyon ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Öğrenciler için tatil dönemi de bir fırsat olarak görülmeli ve mutlaka bir program hazırlanmalı. Peki, nasıl bir tatil programı olmalı?
Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için her öğrenci kendi üzerine düşen bir yaz tatili programı çıkarmalıdır. Planlama ve hedef koyma hayatımızın her alanında olması gerekir. Programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara, eğlenmeye vakit ayrıldığı gibi dönem içerisinde akademik başarısı düşük olan derslerin telafisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle okuldaki dersleri düşük ve ders konusunda eksiklikleri fazla olan öğrenciler için bu tatiller diğer arkadaşlarını yakalamada önemli bir fırsat olarak görmelidirler.
Şu anda 8. Sınıfa geçenler için TEOG sınavı ön hazırlığın başladığı, 12. Sınıfa geçenler için ise YGS hazırlığın başladığı bir döneme girecekleri ve önlerinde değerlendirebilecekleri bir tatil durmakta. Programları hazırlarken gelecek yıl karşımıza çıkacak durumları da göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır. Özellikle sınav hazırlığında son yıla girmiş olan öğrenciler için bu yaz eksiklerini tamamlamak için bulunmaz kaftan niteliğinde zaman dilimleri içermektedir. Peki ders çalışma, konu eksiğini tamamlama ve sınav hazırlığı nasıl olmalıdır?
Her öğrenci kendi durumu ile ilgili bir analiz yapıp, kendine özel bir çalışma stratejisi oluşturmalıdır. Önünde duran yaz tatilini ele aldığında yakın hedef, orta hedef ve uzak hedef şeklinde günü, haftayı ve tatil sonunu planında kapsayan bir program yapmalıdır. Oluşturulacak hedeflerde çalışmayı artıracak, çalışma isteğini kamçılayacak hedefler olmalıdır. Hayali olan, ayakları yere sağlam basmayan plan ve hedeflerden uzak durmalıdır. Çünkü bu tür hedefler öğrencinin çalışma azminin kırılmasına çalışmayı bırakmasına neden olan davranışlar oluşturur.
Hazırlanan programda konu tekrarı, eksik kalan konuları tamamlanması, kitap okuma, test çözümü (sınavlara hazırlananlar için) gibi konuların olması uygundur.
Yeni konular çalışmak: Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler bu stratejiyi kullanabilirler.
Tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir. Kişisel gelişim kavramı içerisinde en etkili gelişim aracı kitaplardır. Bu tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır.
Tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak demek değildir. Yaz okulu, akraba ziyaretleri, piknikler, seyahatler, oyun oynama, sportif aktiviteler ve farklı hobiler için tatil bir fırsat olarak görülmelidir.
Tatil üç kelimenin hakkını vererek geçirilmeli. Dinlen, eğlen ve öğren…