DÜN SÖYLEDİK DİYE BU GÜN HAKLI DEĞİLİZ! AMA YARINLARDAN SORUMLUYUZ!

    Durağan oldukça hareketli günler geçiriyor!!!
    Yaşanan kuraklık bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çeltik’te  umutları tükenmeye devam ediyor..
    Üreticinin bir kısmı Toprak Su kooperatifini bir kısmı iktidarı, bir kısmı yerel yönetimi suçlarken olan ise umudunu çeltiğe bağlayan, geçimini buna endeksleyen, borcunu harcını buna göre hesaplayan, çiftçiye ve buna göre hesap yapıp hasatta hesap görmeyi düşünen esnafa olacak..
    Kısacası yaşanan ekonomik kriz  küçükten büyüğe  tüm kesimleri etkilerken yaşanan kuraklık ise  bol suya ihtiyaç duyan çeltik üreticisini  perişen edecek..
    Koşturmalar, birbirini suçlamalar çözüm arayışları devam ede dursun..
     Bir çok çeltik üreticisi tarlasından vaz geçmiş, yeşile bürünen tarlasını kızgın güneşe terk etmiştir.
     Yaşanan su kıtlığı nedeni ile yer altı suyuna güvenen maddi gücü yerinde olan üretici ise su  pompaları ile durumu kurtamaya ektiğini almak için çaba sarf etmektedir.
     Çeltik arazisi olmayan ama vatandaşın derdini der edinen B. K.  İsimli bir arkadaş geçtiğimiz Cuma günü beni aradı:
,    -Başkanım ne yapabiliriz? Değer mi değmez mi bilmiyorum ama ne olur şu soruna bir el at.. Nasıl yardımcı olabiliriz? çiftçiye büyükşehirler bir şey yapabilir mi? Mansur başkana ulaşsak çiftçimizin derdine derman olur mu? Sen ulaşırsın, bu sorunu ne olur dile getir... Büyük bir yıkımla karşı karşıya Durağan çiftçisi 
     Sözleri ile sosyal bir sorumluluğu birlikte yaşamanın getirdiği arayışı kendine dert edinerek vatandaşı için  bir çare arayışına girmişti.
     Diğer bir isim ise  
    - Başkan her konuşmanda Toprak Su kooperatifi ile iglili yapılması gerekenleri anlattın seni dinlemedik. Bu gün maddi olarak üyesine bağlı, kendi gelir kaynağı olmayan Toprak Su gerekli desteği alamdığında maalesef üretici perişan oluyor. Anladım ki, Bir yerlerde eksik yapıyoruz. Keşke 10 yıl önce söylediklerini yapabilseydik. Bu gün farklı bir konumda olurduk. Görüyorum ki daha kötü günler üreticiyi bekliyor. Çeltik  hasat vermez bu sene çeltikçi perişan olur..
     Diyerek oturdu masaya...
    Ama bugün ne söylersek söyleyelim yaşanan kuraklık, organize olamamış çiftçimiz, kaynakları sınırlı kooperatif, ürünü para etmeyen çeltik üreticisi ile borçları katlanmaya devam eden üyeler ama kazanamamış bir Durağanla karşı karşıyayız..
    Durağan olarak ne yapamız gerektiği noktasında yetersiz kaldık.
Bu seçim döneminde de geçtiğimzi adaylık dönemlerinde de Durağan’ın kurtuluşu ve geleceği Toprak Su’da bu kooperatif ayağa kaldırılmalı yerel yönetim Durağan kaymakamlığı bu kurumu organize ederek,  üyeleri kazanan ve yönlendiren bir yapıyı ortaya koymak zorundadır.
     Durağan belki arazi olarak ufak, çeltik alanı olarak ta alternatif ürünler sunulabilir: Ama asıl olan gelişmişliğin endeksi sivil toplum örgütlerinin güçlü yapısı üyelerinin kazanca ortak olması ile kendini belli eder.
     Bu kapsamda Durağan Toprak Su kooperatifi yıllardır üyesinden alan ama üyesine su satmaktan başka bir şey yapamayan bir koopreatif olarak kalmıştır. Durağan’da 3-5 kişiye kooperatif kurdurup devletin kaynaklarını, hibelerini bu kooperatiflere verene kadar hazır 1200 üyesi olan ve geçimi sadece üretim olan böyle bir kooperatifin  ekonomik koşullarının iyileştirilmemesi sağlıklı ve geleceğe dönük yatırımlara ortak edilmemesi bu yönde çalışma yapılmaması en büyük kaybımızdır.
İşte her seçim dönemi dile getirdiğim ve seçilmemiz halinde Durağan Toprak Su Kooperatifini bölgenin yıldızı üyelerinin ise kazancının katlandığı, kendi ürününü pazarlar hale geldiği yaşanan bu tür dönemlerde ise üyesine sahip çıkan zararını karşılayan, para isteyen değil para verebilir konuma gelen bir kooperatif  oluşturma çabamızdı. Söyledik olmadı, anlattık olmadı. Bu gün ise yine çeltik üreticisi derdine derman, arazisine su, hasat sezonuna para aramaktadır. 
    Yerel yönetimlerin  ise sadece oy deposu ve seçim döneminde  hatırladıkları bu kurumlar önü arkası ve üyeleri ile birlikte değerlendirlmelidir.
     Bugün susuzluktan dolayı tarlası yanan çiftçi olabilir... Ama arkasında bunu pazarlayan, Durağan pirinci olarak satışa sunan esnafımız zorda. Bu pirinci buralardan alıp büyükşehirlere taşıyan nakliyecimiz, evinden  satış yapan gölge pazarlamacımız,   misafirine kendi üretimimiz diyerek ikram eden Ayşe teyzemiz bu lezzeti sadece kendi tüketen Durağanlı hemşehrimiz ve hepsinden önemlisi  ektiğine bin pişman olan üreticinin ilçe yöneticilerine biten güveni olacaktır.
    Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığının  su kıtlığı nedeni ile belki de gelecekte tamamen yasaklayacağı belirli bölgelerde ekimine izin vereceği  bir dönem başlayabilir.
    Bu nedenle Durağan’da sözü geçenler yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler Durağan’a karşı sorumlu olan tüm bireyler  akılcı ve kalıcı çözümlerle ilçeyi geleceğe taşıyalım... Yoksa  bugün var olanlar içinde yarın  çok geç olacaktır...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.