DURAĞANDA ESNAF OLMAK!

DURAĞANDA ESNAF OLMAK!
Değerkli okurlarım bu gün aslında sürekli suçlanan her bayram gerek dışardan gelen gerekse ilçe merkezinde yaşayan vatandaşlarımızın Durağanlı esnaflardan yakınmalarından bahsedecektim. Ama Bayram da trafik sorunun önemine binaen bu konuyu bir başka yazıma bırakarak şu gerçeğin altını çizmek istiyorum. Durağan’da vatandaş sitemkarda esnaf birbirinden sitemkar değil mi? Onlarda şikayet ediyor ama vatandaşın yaptığını bizzat kendisi yaparak aslında kendini yalanlayan komşu ilçeleri tercih ederek, alışveriş merkezlerine giden ilçedeki esnaf varlığını yok sayarak ticareti komşu ilçelere kaydıran esnaf grubu bu küçük ilçeye aslında vatandaştan daha fazla zarar verdiğinin farkında bile değil! BİM - A 101 gibi büyük ulusal ölçekli marketlerin karşısında asıl dayanışma esnafın bizzatihi kendisi arasında olması gerekirken esnafta buralara yönelmeye başladıysa vatandaşta kendi meslek grubunu düşünmeyen kendi ilçesini düşünmeyen esnaf karşısında kendi menfaati için buraları tercih edecektir. Asıl olan Ahilik gibi meslek dayanışmasının ilçe birlikteliğinin sağlanmasıdır. Durağan esnafı maliyet yükü, sirkülasyon zayıflığı, kurumların dışarıdan alma isteği, desteklememesi, vatandaşın internet ortamında araştırıp fiyat belirlemesi esnafın alım esnasında sayılı alarak kaybetmesi, bunun fiyata yansıması vb. durumlar nedeni ile Durağan esnafı ürüne yansıttığı maliyet nedeni ile zor günler yaşamaktadır.
Bu gün Anadolu’da esnafımız sadece kendi arasında değil sanal alemle, devletle rekabet etmektedir. Sebep ve sonuçlarını daha geniş bir yazı ile kaleme alacağım. Kim neden böyle davranıyor? sizlerinde görüş ve düşünceleri ile daha geniş bir analizle düşüncelerimi bu jköşeden paylaşacağım.
Siz değerli esnaflarımızla yapılacak ropörtajlar, görüş ve düşünceler gerek internet sitemizde gerekse gazetemizinde sayfalarında yer bulacaktır.. Durağan esnafı kaybediyor.. Kayıp sadece zannetmeyin ki; vatandaş! oysa hep birlikte batıyor, dışarıya bağpımlı hale geliyoruz.. Müteahhit efendi, tüccar kardeş, esnaf amca, arsası villası bulunan zengin efendi unutma ki; esnaf olarak biz var oldukça siz değerlisiniz! Biz birbirimize muhtacız... Esnafı olmayan, insanı göç eden bir yere ancak ziyaretçi gelir onunla da siz turşu kurar kışın yersiniz.. Geniş analizde buluşmak dileği ile iyi bayramlar