Haberler Haber Girişi : 13 Haziran 2024 14:26

DURAĞANDAKİ HAYVAN BESİCİLERİ HÜKÜMETE SESLENDİ “AVRUPA’DAN HAYVAN GETİRMEYİN HAYVANCILIĞI BİTİRMEYİN!!”

DURAĞANDAKİ HAYVAN BESİCİLERİ HÜKÜMETE SESLENDİ “AVRUPA’DAN HAYVAN GETİRMEYİN HAYVANCILIĞI BİTİRMEYİN!!”

Geçen seçim döneminde önemli bir vaat haline dönüşen yeni hayvan pazarı bu sene kurban da  kullanılacak. Kurban bayramınında yaklaşmasıyla beraber köylüler ve besicilik yapan vatandaşlar yavaş yavaş hayvan pazarını doldurmaya başladı. Gazete olarak pazarda bir röportaj gerçekleştirdik. Pazar ,satıcılar tarafından doldurulmasına rağmen alıcı sayısı hiç yoktu. Röpotajımız yeni hayvan pazarı ve hayvancılığın ülkemizde çektiği zorluklar üzerine gerçekleşti. 
    Özellikle kurban bayramının yaklaşmasıyla beraber yurt dışından gelen hayvanların satış yapmalarına büyük bir darbe olduğunu vurgulayan satıcılar hayvan pazarının merkeze uzaklığı sebebiyle geri dönemediklerini ve temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade ettiler. 


Ayrıca arabası olmayan vatandaşlar için mesafe oldukça 
uzak, belediye bunun için  dolmuş seferi düzenliyor. İşte yeni kurulan hayvan pazarına gittik besiciyi ve satıcıyı dinledik. Hayvan Pazarının ilk günleri olması nedeni ile alıcı yoktu ama besici dertli idi...


 İKTİDAR KÖYLÜYÜ  DÜŞÜNMÜYOR, ÇİFTÇİYİ BİTİRİYOR!
 Gazetemizin sorularını cevaplayan Besici Hüseyin  DÜLGER besiciliğe yeni başladıklarını, al sat yaptıklarını ifade ederek; “şu ana kadar yaptığımız masraf zor çıkacak. Devlet bayrama yakın gidiyor yurt dışından hayvan getiriyor, yem desek o da aldı başını gidiyor, köylüyü düşünmüyor. Çiftçiyi bitiriyor” dedi.
 
    Bu güne kadar hayvancılık yaptığından pişman olmadığını ifade eden DÜLGER bu yıl pişman olduğunu belirtti. DÜLGER; “bu zamana kadar iyiydi, ama şu dönem nasıl olucak nasıl gidecek bilemiyorum. Bizde yeni üretime başladık köye ahır yapıyoruz devlet destekli ahır yapacaktık onu da yapamadık kendi imkanlarımz sebebiyle. Biraderle hayvancılığa atılmak istedik ama ne olucak nasıl gidecek…Şu şartlarda mutlu değiliz! Benim en az 100 milyar yem borcum var kooperitife. Ben burdan kazandığımı oraya aktaracağım, tabi eğer satabilirsek” dedi.

 
TAM SATACAĞIM ZAMAN YURT DIŞINDAN MAL GELDİ!
 Hükümete seslenen DÜLGER; “izim beklentimiz; yurt dışından hayvan getirecekse önceden getirsin, kurbana bir ay 15 gün kala yurt dışından hayvan getirip buzağılıktan 3 yaşına gelene kadar 3 sene bu danaya bakan köylü vatandaşını mağdur etmesinler. Hayvan yurt dışından gelecekse ne anladık biz bu işten! Tam satmam gerektiği zaman yurt dışından mal geldi, bize, vatandaşa büyük bir darbe” ifadelerine yer verdi.
 
İKİ ÇUVAL SAMANIN ÜSTÜNDE HAYVANLARIMLA BİRLİKTE YATACAĞIM!
    Yeni Hayvan pazarı içinde yapanlardan Allah razı olsun diyen DÜLGER eksiklerinin de giderilmesini istedi.  DÜLGER; “Burada  alan dar, mesela çay ocağımız yok, köyden geldik arabamız yok çarşıya uzak bu sebeplerden ötürü barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarımız karşılanmıyor, zor karşılanıyor. Ben şimdi hayvanımında başında durmak zorundayım. Çuval var iki tane onun üzerinde uyuyacağım bu akşam ama korkuyorum geçen akşam şurdan kurtun indiğini duyduk. Buralara bir şeyler yapmaları lazım” diyerek yetkililere seslendi.
    
85 YILINDAN BU TARAFA BESİCİYİM BÖYLE BİR DÖNEM GÖRMEDİM!
     Bir başka besici Mehmet ERMİŞ İse 85 yılından bu tarafa besicilik yaptığını ifade ederek; böye bir dönem yaşamadığını söyledi. ERMİŞ; “85 yılından beri her yıl hayvan pazarlarına geliyorum gitmediğim Pazar kalmadı. Ama memnun değiliz. Şu yüzden memnun değiliz, ben genellikle hep Ak partiye oy verdim, ama şuan yönetimden memnun değilim. Neden değilim? Biz bugün yemi 650 TL ye alıyoruz. Hadi benim durumum iyi diyelim ben yemi alabiliyorum ama vatandaş bu yemi parayla aldı kooperatiflere borçlu. Sen eğer tam bu adamın gelir sağlayacağı zaman yurt dışından hayvan getirirsen bu adam bu borcu nasıl ödeyecek? Satsa bile karşılayamaz yem 650 lira bir balya 300 lira bunun yalanı yok nasıl karşılayacak? Türkiye’nin malı Türkiye’ye yetiyor, biz şuan para kazanamadık ya hadi ben kazanamadım ama adam borçlu bu adam nasıl ödeyecek borcunu kooperatiflere borç, yemciye borç ne ile ödeyecek bu borcu? Böyle devam ederse ne olacak, her gün haberlerde duyuyoruz adam kendini asacak. Başka çaresi kalmaz” dedi.


Temel ihtiyaçları karşılayamıyoruz!
 Açılan hayvan pazarına ilç merkezine uzak olduğunu altı ve gerekli alt yapısını hazırlamadan açıldığını ifade eden ERMİŞ; “temel ihtiyaçları karşılayamıyoruz, affedersiniz şurada bir tuvalet var vatandaş kullanamıyor, ormanı kullanıyor.  Zamansız kullanıma açıldı, geçen bir satıcımız şurada bir kaza yaşadı elini yüzünü yıkamaya yer bulamadık. Madem burayı kullanıma açtınız eksiklikleri tamamlayın. Merkeze uzak, adam 1 km geleceğine 3 km yol geliyor mecburi çünkü başka yol yok. Geçen bir satıcımızda yürüyerek geldi. Merkezden buraya 4 km yürünerek gelinir mi abi? Hastanenin oradan yol açsalar 1 km olur. Satıcılar değil bir tek alıcılarda sıkıntı yaşıyor. Adam kurban bakmaya gelemiyor” dedi.

FİYATLAR BİRDEN BİRE İNDİ!
     Yayladan getirdiği hayvanları pazarda satmaya çalışan Yakup CELİL ise   fiyatların birden bire indiğini ifade ederek; “normalde 240 250 olması gereken hayvan tam kar edeceğimiz sıra 160’a indi, bizim maliyetimizi karşılamıyor” diyerek neden indiğine bir türlü anlama veremediklerini söyledi. Hayvan pazarının eski yerinden iyi olduğunu ifade ederek; “yer olarak iyi öncekinden iyi. eksikleri var tamamlanacak” dedi.

İşte Hüseyin Dülger ile olan o ropörtaj: 
M: Hüseyin abi kaç yıldır besicilik yapıyorsunuz? 
    
Hüseyin Dülger: Biz besiciliğe yeni başladık. Biz üretiyorduk önceden Şimdi kapımızdan geçtiniz hayvancılığı. Alım satımı biraz bıraktık. Şimdi hayvancılık kendi kapımızdan üretiyoruz. Yayla hayvanı. Yayla hayvanı, köy hayvanı. Işte köyde besledim bunları.
    M. EKER : Köyde beslediniz. Köy uzak mı şehre? 
    
Hüseyin Dülger: Tabii. Otuz üç kilometre Sarıkadaköy, Durağan
    M: Durağan Belediyesi’nin yeni yaptığı hayvan pazarındasınız. Burayı nasıl buldunuz?
     
Hüseyin Dülger. : Sistem olarak iyi de dar. Müşteriyle sıkış üst üste. Geçişlere baktığımız zaman burada geçiş yok. Burada arka planda kalan satışta biraz zorlanır. Ön planıda  zaten Durağan’ın yerli esnafları kapmış. Köylü vatandaş arkada kaldı. Yani alan dar, yetersiz
    M: peki bu sene hayvancıların durumu nasıl? Yani piyasada veya televizyonlarda konuşulan yem fiyatlarının çok yükseldiğinden bahsediliyor. Vatandaşın karşılayamadığı söyleniyor. Ne bekliyorsunuz?

Hüseyin Dülger:  şu ana kadar yaptığımız masraf zor çıkacak. Devlet bayrama yakın gidiyor yurt dışından hayvan getiriyor, yem desek o da aldı başını gidiyor, köylüyü düşünmüyor. Çiftçiyi bitiriyor
M: Kurbana beş gün gibi çok kısa bir süre kaldı. Yeni geldiniz ama pazara geliş gidişler var mı? 

Hüseyin Dülger: binde bir diyebiliriz. Oda geliyor fiyat soruyor, gidiyor. şu dananın fiyatı 70, 80 bin civarı ama soran vatandaş 50, 60 bini gözlüyor. 
M: Peki hayvancılık yaptığınızda pişman mısınız?

Hüseyin Dülger: bu zamana kadar iyiydi, ama şu dönem nasıl olucak nasıl gidecek bilemiyorum. Bizde yeni üretime başladık köye ahır yapıyoruz devlet destekli ahır yapacaktık onu da yapamadık kendi imkanlarımz sebebiyle. Biraderle hayvancılığa atılmak istedik ama ne olucak nasıl gidecek…
M: mutlu değil misiniz yani? Kazanmakta zorluk mu yaşıyorsunuz?

Hüseyin Dülger: şu şartlarda mutlu değiliz diyebilirim. 
M: vatandaş şunu söylüyor; bir yılda harcadığını yem bakımından hemde hayvan bakımından borçlandığını söylüyor, kurban parasının bu borçları kapatmadığını söylüyor…

Hüseyin Dülger:  benim en az 100 milyar yem borcum var kooperitife. Ben burdan kazandığımı oraya aktarıcam, tabi eğer satabilirsek.
M: peki beklentiniz ne? Şu anda hükümetten yetkillilerden ne bekliyorsunuz?

Hüseyin Dülger: bizim beklentimiz; yurt dışından hayvan getirecekse önceden getirsin, kurbana bir ay 15 gün kala yurt dışından hayvan getirip buzağılıktan 3 yaşına gelene kadar 3 sene bu danaya bakan köylü vatandaşını mağdur etmesinler. Hayvan yurt dışından gelecekse ne anladık biz bu işten! Tam satmam gerektiği zaman yurt dışından mal geldi, bize, vatandaşa büyük bir darbe.
M: bu uygulamadan memnun değilsiniz yani?

Hüseyin Dülger: memnun değiliz.
M: yeni açılan hayvan pazarımız hakkında eksiklik olarak düşündüğünüz şu ana kadar şu eksik bu yapılsın dediğiniz bir şey var mı?

Hüseyin Dülger: yani alan dar, mesela çay ocağımız yok, köyden geldik arabamız yok çarşıya uzak bu sebeplerden ötürü barınma beslenme gibi ihtiyaçlarımız karşılanmıyor, zor karşılanıyor. ben şimdi hayvanımında başında durmak zorundayım. Çuval var iki tane onun üzerinde uyuyacağım bu akşam ama korkuyorum geçen akşam şurdan kurtun indiğini duyduk. Burlara bir şeyler yapmaları lazım.

İşte Mehmet Ermiş ile olan o ropörtaj: 

Mehmet Ermiş: merhaba ben Durağan Sarıkadı köyünden Mehmet ERMİŞ. Ben 85 yılından beri besicilik ile uğraşıyorum. Sarıkadı köyünde bir çiftliğim var. 85 yılından beri her yıl hayvan pazarlarına geliyorum gitmediğim Pazar kalmadı. Ama memnun değiliz. Şu yüzden memnun değiliz, ben genellikle hep Ak partiye oy verdim, ama şuan yönetimden memnun değilim. Neden değilim? Biz bugün yemi 650 TL ye alıyoruz. Hadi benim durumum iyi diyelim ben yemi alabiliyorum ama vatandaş bu yemi parayla aldı kooperatiflere borçlu. Sen eğer tam bu adamın gelir sağlayacağı zaman yurt dışından hayvan getirirsen bu adam bu borcu nasıl ödeyecek? Satsa bile karşılayamaz yem 650 lira bir balya 300 lira bunun yalanı yok nasıl karşılayacak? Türkiye’nin malı Türkiye’ye yetiyor, biz şuan para kazanamadık ya hadi ben kazanamadım ama adam borçlu bu adam nasıl ödeyecek borcunu kooperatiflere borç, yemciye borç ne ile ödeyecek bu borcu? Böyle devam ederse ne olacak, her gün haberlerde duyuyoruz adam kendini asacak
M: peki hayvan pazarı bu yıl ilk defa açıldı memnun musunuz?

Mehmet Ermiş:  temel ihtiyaçları karşılayamıyoruz, affedersiniz şurada bir tuvalet var vatandaş kullanamıyor, ormanı kullanıyor.  Zamansız kullanıma açıldı, geçen bir satıcımız şurada bir kaza yaşadı elini yüzünü yıkamaya yer bulamadık. Madem burayı kullanıma açtınız eksiklikleri tamamlayın. Merkeze uzak, adam 1 km geleceğine 3 km yol geliyor mecburi çünkü başka yol yok. Geçen bir satıcımızda yürüyerek geldi. Merkezden buraya 4 km yürünerek gelinir mi abi? Hastanenin oradan yol açsalar 1 km olur. Satıcılar değil bir tek alıcılarda sıkıntı yaşıyor. Adam kurban bakmaya gelemiyor.
M: son olarak yetkililere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Mehmet Ermiş: her şey çok pahalı yem para mazot para gelirimiz giderimize yetmiyor. Nasıl her şey bu kadar pahalı olabiliyor?

İşte Yakup CELİL ile olan o ropörtaj: 

M: merhabalar gördüğüm kadarıyla yayla hayvanı satıyorsunuz anlaşılan uzak yoldan geliyorsunuz? Bu pazarı nasıl yorumlarsınız, sizce sıkıntı var mı?
Yakup CELİL: normalde 240 250 olması gereken hayvan tam kar edeceğimiz sıra 160’a indi, bizim maliyetimizi karşılamıyor mümkün değil hiçbir şekilde.
M: peki neden birden indi?

Yakup CELİL: neden indiğini bizde bilmiyoruz ama indirdiler.
M:peki sizce nasılsa vatandaş bunu satmaya mecbur algısıyla mı yapılıyor yoksapiyasanın şartları mı bunu gerektiriyor?

Yakup CELİL:Piyasanın şartları öyle
M: peki yeni pazarı nasıl buldunuz?

Yakup CELİL : yer olarak iyi öncekinden iyi bence.
M: sizce eksik var mı?

Yakup CELİL: elbette var ama umuyoruz ki tamamlanacak. 

 

 


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.