Haberler Haber Girişi : 29 Ekim 2022 16:58

Ebediyen hürriyet,
ilelebet Cumhuriyet!

Ebediyen hürriyet,<br>ilelebet Cumhuriyet!

Bir 29 Ekim günü, Mustafa Kemal Ankara’da mütevazı bir binada göbeğini kesip adını koyduğundan bu yana 99 yıl geçmiş. Dört kuşak; altısı asker kökenli, ikisi askerî darbe lideri on iki cumhurbaşkanı; başarılarla, yenilgilerle, acılarla, sevinçlerle, çatışmalarla uzlaşmalarla, birlik özleyip, barış konuşup ayrılmalarla, bölünmelerle geçen 99 yıl...

Atatürk, Cumhuriyetin ilanıyla, Türkiye’yi çağdaş ve uygar devletler seviyesine ulaştırmak için bir dizi yenilik yaptı. Bu yenilikler; siyasal, bayındırlık, toplumsal, tarım, hukuk, eğitim, sanayi, ekonomi ve ticaret alanlarında yapıldı.

İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923′te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923′te Ankara Başkent oldu. Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe çağırdı. Onlara, “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” dedi.
Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan birisidir. Kurtuluş Savaşı’nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye’ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet’in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet’i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

Kalbinde hissedenler ve yaşayanlar için Cumhuriyet Hürriyet demek Cumhuriyet Özgürce yaşamak Uygarlığa Çağdaşlığa durmadan yılmadan koşmak demek . 99 yıl önce hürriyet ve özgürlüğe kavuştuğumuz bu büyük gün ve bugünleri bize emanet eden ATAM daima izindeyiz!.. Aynı heyecan ile sonsuza kadar…

Milletçe daha büyük bir değer yaratamadığımızı tarih bilinci olan herkes bilir. O değerimizin adı “Cumhuriyettir.” Cumhuriyetimizin ve milletimizin de ebedi Başkomutanı, Önderi, Atası Mustafa Kemal Atatürk’tür!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe doğru 99 yılı geride bıraktık.
Ne senden geçeriz, ne de senin eserinden

“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk,onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” Mustafa Kemal Atatürk

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 99. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için can vermiş tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bayramımız kutlu olsun.