Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeni ile sulama amaçlı kullanılan Durağan İkiz Göletler kurumuştu. Kamulaştırma da yapılan hata nedeni ile de Durağan İkiz Göletleri besleyen kanala su verilemiyordu. Basına da yansıyan ve Durağan Toprak Su yönetiminin bulduğu geçici çözümler ve kiralama yöntemi ile su sağlanan İkiz Göletlerde DSİ tarafından başlatılan taban mil temizleme çalışmaları durduruldu. CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker yaptığı yazılı açıklamada;
“geçtiğimiz yıl sorun haline gelen ve bu yıl çözüleceği sözü verilen kamulaştırmada bir ilerleme sağlanamadı. Arazi sahibi ile DSİ arasında devam eden mahkemenin ne kadar süreceği belli değil. Kış mevsiminde kanal açılamaz ve İkiz göletleri besleyen Akbel çayının suyu gölete verilmezse beklenen kuraklıkla birlikle Karayazı mevkii yüzlerce dönüm arazi ve buradan geçimin sağlayan çok sayıda çiftçi mağdur olacaktır. DSİ taban mili bu dönemde temizleyerek göleti daha kullanışlı hale getirebilmelidir. Su bacalarının açılması tek başına yeterli olmayacaktır. Geçtiğimiz yıl çiftçiye verilen sözler yerine getirilmeli, kamulaştırma sağlanmalı İkiz göletleri besleyen kanala su acilen verilmelidir. Taban mili temizlenerek geleceğe yönelik adımlar atılmalıdır. Sadece göstermelik bir temizlik yapılarak bu bacalarını açarak biz temizledik diyerek vatandaşı aldatmanın üreticiye şirin göstermenin bir manası yok. Su yokken mil tamamen ortaya çıktığı ve kamulaştırmanın sorun olduğu ve sürecin uzadığı bu dönemde mili tamamen temizleyerek üreticiyi rahatlatacak önlemler almalıdır. Çeltik üreticisinin elektrik trafolarına verdiği elektrik bedelini, çeltik üretim maliyetini ödemekte zorlanırken yeni külfetler yüklemek üretemez hale getirmek doğru değildir. Mevcut temizlemede bacanın içi temizlendi mi ? bu bile belli değil . 2021 yılında sulamak için kullanılacak İkiz göletlerin hali ne olacak? Çiftçi kaderine mi terk edilecek?” dedi.
İKTİDARIN 2023 HEDEFLERİNE DURAĞAN YER ALTI BARAJI DA GİRMELİ!
Eker ; Durağan öncelikle bir çok insanımızın evine ekmek girmesini sağlayan çeltiğin üretiminde gerekli olan su için yapılan İkiz Göletlerin ömrünü tamamladığını da ifade ederek:
“1986 yılında yapılan ve günümüze kadar hizmet veren İkiz göletler tamamen mil ile dolmuş durumdadır. Vatandaşımızın sulama ihtiyacını gidermek için kısmi iyileştirmeler yapılmış, dolgu yüksekliği 3 metre yükseltilmiş olmasına rağmen artık bu da yetmez hale gelmiştir. Kurak geçen mevsimler ve iklimsel değişiklikler dolan mil yapısı ve temizlemesinin yeni bir sulama göleti yapmak kadar zor ve maliyetli olduğu gerçeği karşısında çeltik üreticimiz için yeni bir planlama yapılması gereklidir. Karacaören, Karayazı mevkii ve Durağanlı çeltik üreticilerinin arazilerinin olduğu ve yaklaşık 2000 dönüm araziyi sulayan İkiz göletlere alternatif bir gölet planlaması zaruri hale gelmiştir. Bu kapsamda iktidarın kuraklığa karşı 2023’e kadar hedeflediği 150 yeraltı barajı projelerinden birini de bu bölge için uygulamaya alması önemlidir. Bu anlamda Durağan’da iktidar temsilcilerinin yeri geldiğinde tarıma destek veriyoruz diyen yöneticileri bu yönde girişimlerle gelecekte yaşanacak sıkıntılara karşı uyarıyoruz. Durağan İkiz göletler mesire alanı olurken kullanılırken yapılacak yer altı barajı ile bölgedeki 2000 dönüm arazinin sulanması sağlanmalıdır” dedi.