Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı Barış Karadeniz Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı Mali Bütçesi üzerine TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda konuştu. Karadeniz;’’ Önlem alınmazsa iki yıl sonra Türkiye’de balıkçılık kalmayacak’’ dedi.
Komisyonda söz alan Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ülkede balıkçılığın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için acil eylem planı yapılması gerektiğini belirtti. Karadeniz konuşmasında;
‘’Balıkçılıkta büyük tahribatlar yaşanıyor özellikle mazot fiyatlarının artışıyla balıkçılarımız denize çıkamaz, üretemez oldu. Balıkçılarımızdan bize gelen serzeniş ne yazık ki bu yönde. Tutulan balıkların taban fiyatı yok, balıkçılık diye bir meslek de yok, meslek tanımı yapılmamış daha balıkçılarımızın sosyal hakları ile ilgili büyük problemler var.Balıkçılarımız gelecekle ilgili çok ciddi kaygı yaşıyor.Ülkemizde iklim değişikliği yaşanıyor. Akdeniz’den Ege’ye, Ege’den Marmara’ya, Marmara’dan Karadeniz’e doğru bir ısınma söz konusu ve hiçbir önlem alınmış değil. Bir an evvel bölgesel ve mevsimsel balıkçılığa geçilmesi lazım. Sayın Bakanın görevi zor; tarıma bakıyor, ormana bakıyor, iç sulara, gıdaya, baraja göllere, hayvana, tohuma, yangına bakıyor çok zor bir görev ama denizlerimiz de çok önemli. Su Ürünleri ve Balıkçılık Bakanlığı’nı inşallah iktidarımızda hayata geçireceğiz. Dünya’da üç tarafı denizlerle çevrili ender ülkelerdeniz. Çok acil önlemler almamız lazım, denizlerimiz kirleniyor, kıyılar bozuluyor, habitatlar dağılmaya başladı. Önlem alamazsak iki yıl sonra Türkiye’de balıkçılık diye bir şey olmayacak. Bu işin iktidarı muhalefeti yok bu ülkede 85 milyon insan yaşıyorsa 85 milyon insan da bu denizlerden sorumlu. Denizlerimizi ötekileştirirsek bundan iki yıl sonra balıkçılık kalmayacak. Karadeniz’de 56 balık çeşidi 22’ye indi, 22 çeşitten de ekonomik değeri olan balık çeşidi 7. Sular ısınmış, istilacı türler yerleşmeye başlamış balıklarımız yok olmaya başladı. Gelin el birliğiyle şu süreçte denizlerimizi koruma yoluna gidelim’’ cümlelerine yer verdi.