Haberler Haber Girişi : 15 Ağustos 2022 15:12

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNDE HAZİRAN AYINDA VURULAMAYAN KAZMA TOKİ’YE DÖNMESİN!

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNDE HAZİRAN AYINDA VURULAMAYAN KAZMA TOKİ’YE DÖNMESİN!

Uzun süredir gündemde olan bir aşama kaydedilemeyen Durağan Küçük Sanayi sitesinde arsanın kooperatifin üzerine geçmesi ile çalışmaların başlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Küçük sanayi sitesi esnafı proje ve inşaat çalışmalarının başlamasını beklerken daha arsa alınmadan orta ölçekli sanayi için yer paylaşımının yapıldığı iddiaları sanayi esnafında tepkilere neden oldu. Özellikle hazine arazisini küçük sanayi sitesi üzerinden alan kooperatif yönetimi Durağanın ileri gelen zenginlerine yer tahsisi yaptığı belirtiliyor. Üretim amaçlı olarak tahsisin yapılacağı konuşulurken bir çok ismin ise aldıkları arsayı depoya çevireceğinden endişe ediliyor. Süreci hızlandırmak isteyen AKP ilçe başkanı Hasan Yıldırım’ın bina altında gerçekleştirdiği kimyasal üretim için bina sahibi ile sorunlar yaşadığı ve çıkmasını istemesi üzerine küçük sanayi sitesinden önce kendisine tahsis etmek istediği arsaya bir an önce geçmek istediği konuşulan konular arasında yer alıyor. Küçük sanayi sitesinde ilk kazmanın ne zaman vurulacağı, kim tarafından yapımının gerçekleştirileceği bilinmezken orta ölçekli adı ile zenginlere arsa verme hususunda yapılan toplantılarda, arsa sahibi olan Küçük sanayi sitesi kooperatifi üyelerine bilgi verilmemesi, kapalı kapılar ardında paylaştırıldığı iddiaları dikkat çekiyor. CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker’in aylar öncesinden gündeme getirdiği ve zenginlerin hazine arazisini ele geçirmek için Küçük sanayi sitesini paravan olarak kullanılacak açıklaması hala gündemdeki yerini koruyor. Eker yaptığı yazılı açıklamada “sınırları çizilmeyen projesi olmayan bölgede her şeyin sahibi olan ve kanunların ötesinde hareket etmeyi alışkanlık haline getiren iktidar ve kooperatif yöneticileri sanayiciyi tutma birleştirme bir araya getirme derdinde değil şimdi paylaşım derdindeler” dedi.

ARSA DERDİNDE OLANLAR, ESNAFI ÇOKTAN UNUTTU BİLE!


2.- 3. ayı geçtik 6. Ayda kazma vuracağız diyerek zamanında üst perdeden tehdit dili ile konuşan kooperatif ve iktidar temsilcilerine “sanayi siteside Durağan TOKİ konutlarına dönmesin” diyerek seslenen Eker; “ aldığımız duyumlara göre ve bana gelen üyelerin anlattıklarına göre üyelerin bir kısmı yatırdıkları parayı çekerek üyelikten ayrılıyor. Şimdi onların ayrılması işinize mi geliyor arsadan daha fazla pay mı almayı düşünüyorsunuz? Şimdi onları neden ikna etmek için uğraş vermiyorsunuz? Bunlara ayrıldıkları zaman bile sorumluluklarının 2 yıl boyunca sürdüğü izah edilmiyor. Durağan’da sanayi esnafı kira ve giderlerle boğuşurken yeni mali külfetler yükleyerek sanayi esnafını mağdur etmeye de kimsenin hakkı yoktur. Onların üzerinden sanayi de arsa sahibi olup üstüne çöreklenip, hem söz sahibi olup hem de külfetini sanayiciye çektirmek doğru bir karar olmayacaktır. Bunun için kimler Küçük sanayi sitesi kooperatifi adına alınan yerden arsa alıyorsa tüm üyelere bildirilmeli onların görüşleri doğrultusunda arsalar şekillenmelidir. Ulufe dağıtır gibi ora senin bura benim şu kadar sen aldın bu kadar bana kaldı sana ne lazım metodu ile ancak yeni kargaşalar başlayacaktır. Yarın sanayi sitesi başlasa bilesi kavgası asla bitmeyecektir. Sorunlar daha da artarak devam edecektir. Bu iktidar gidicidir.. Yeni sorunlarla çözülemez hale getireceğiniz bir kooperatifi Durağan’ın başına bela edip milletin geleceği ile oynamayın. Yasalar gereği alması mümkün olmayan kişilere, şirket sahiplerine arsa veriyorsanız, kredi sağlıyorsanız bunun bedelini kooperatif yönetimi ödeyecektir. 100 m2 dükkana 700---800 bin ödeyecek olan küçük esnafın karşısında dönüm dönüm
arsa alanlar olacaksa onlar ellerini taşın altına sokmalı
küçük sanayi sitesinde maliyete ortak olup esnafın yükünü hafifletmelidir. Ve arsalar üretim ve başkalarına satış yapılamaz şerhli olarak verilmelidir. Üretimden vazgeçtiğinde arsa kooperatifin uhdesinde kalmalı, Durağan’ın geleceğine balta vurulmamalıdır” dedi.

ÜRETİM, İSTİHDAM
DİYEREK ARSAYA
UCUZA KONMA
DERDİNDELER!
Durağan’ın kimsenin arka çiftliği olmadığını belirten Eker; “Bu gün istihdam, üretim diyerek arsa alanlar oraları depo olarak kullanmaya başlarsa yarın bu ilçenin esnafında huzursuzluk daha da artacak mahkemelerde git geller yaşanacaktır. Her şeyi hukuki ve kendi konumunda yaparak ilçenin geleceğine sahip çıkmak daha önemlidir. Kendi hırsları kendilerine yaratılacak arsa için canhıraş mücadele verenler yıllardır kan ağlayan sanayi esnafı için mücadele etmeyi, devletin kontrolünde sanayi sitesi yapılmasını ve bu sürece ilçede faaliyet gösteren ve hatta endüstri meslek lisesinden mezun olmuş köylerde yaşayan, gurbete gitmemiş ustalık belgesine sahip gençlerimizi ve ailelerine de katarak çok daha geniş bir sanayi sitesini, devlet eli ile ucuz kredi yöntemleri ile yaptırılabilir. Yalan rüzgarı ile insanları kandırabilirsiniz ama yel değirmenlerini döndüremezsiniz. 2., 3. Ay dediniz 6. Ay bitti 9. Ayda temele kazma vurabilirseniz size ne mutlu. Ama bu da mümkün olmayacak… Çünkü daha projeniz bile yok. Keşke kazmayı vurup başlasanızda bizi tekrar yalancılıkla suçlasanız ama sanayi esnafının yüzünü güldürseniz. Bundan Durağan ve esnafımız adına en çok biz mutlu oluruz” dedi.