gazetemiz Haber Girişi : 15 Temmuz 2024 12:30

Kuraklık mı? biLinçsiz kullanım mı? TEK GERÇEK ÇELTİK ÜRETİCİSİ PERİŞAN!

Kuraklık mı? biLinçsiz kullanım mı?  TEK GERÇEK ÇELTİK ÜRETİCİSİ PERİŞAN!

İlçenin önemli bir gelir kaynağını oluşturan çiftçinin en büyük gelirkalemi olan ve esnafında  pazarının olduğu çeltikte bu  sezon  işler iyi gitmiyor.
Sezon başında Toprak Su kooperatifinin Ulu ark kanalının yetersiz kaldığı TOKİ inşaatı mevkiinde yapılması gereken kanalın yapılmadığı bu nedenle Karayazı mevkii ve Durağandaki çeltik arazisine yeterli su gelmediğini açıklamıştı. Şu anda gelen suya rağmen  Durağan merkez başta olmak üzere  Akçabük, Aşağıkaracaören Hacıoğan, İncir köy ve Yandak mahallesi  olmak üzere geniş çeltik ekim arazisi susuzluk nedeni ile ürününü kaldıramamanın korkusunu yaşıyor. 
    Gazetemiz muhabirleri arazilerde yaptığı incelemelerde bir çok arsa sahibinin arazisinden vazgeçtiği kurumaya terk ettiğini gözlemledi. Y Bir çok köylü  ise konuşmaktan çekinirken “bizi bu hallere düşürenler utansın. Zamanında önlem almadılar. Su kanalları yetersiz dedik, sulamanın düzenli olmasını  kontrollü olmasını istedik ama olmadı” diyerek sitem ediyor. 
    Bir çok çiftçi şimdiden çeltik sezoınunda  borçların nasıl ödeneceğini düşünürken Toprak Su kooperatifinin çalıştırdığı pompalar oluşlacak maliyet ise şimdiden çiftçinin ürününe ortak olmuş durmda... 
     Çiftçinin bir kısmı Toprak Su yönetimini  zamanında gerekli önlemi almadı diyerek suçlarken bir kısmıda yaşanan kuraklığa ve verilen sözlerin yerine getirilmemesine bağlıyor.
     Tecrübeli çeltik üreticileri ise yaşanan durum nedeni ile bu yıl çeltikte %50’nin üstünde bir üretim düşüşü yaşanacağını ve bir çok çiftçinin mağdur olacağı ifade ediliyor.
    Toprak su Kooperatifi  güneş enerjisi dahil 13 pompa ile  sahaya müdahele etmeye çalışsa da suyun  yeterli olmaması ve aşırı maliyet nedeni ile  çiftçinin büyük bir bedel ödeyeceğinin altı çiziliyor. Çeltik ekimi gerçekleştirilen ve yaşanan durum sonrası 400 dönümün üstündeki araziden vatandaşın vazgeçtiği görülüyor.  2 Temmuz tarihinde çeltik ekimi gerçekleştirilen  köy muhtarları ve Toprak Su kooperatifi yöneticileri kaymakamın önderliğinden bir araya gelerek duruma çözüm aradılar. Yapılan antlaşma ile gerekirse kolluk kuvvetleri kullanılarak suyunu düzenli ve tertipli kullanılması konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenildi. Yapılan antlaşmaya göre Akçabük ve civarı haftanın 3 günü suyu kullanırken geri kalan günlerde Durağan merkez ve diğer bölgelerin suyu kullanması kararlaştırıldı. 
     Diğer yandan kurak giden havalar ve  kanalda yeterli suyun olmaması nedeni ile Toprak Su Kooperatifinin arazide yeni su pompalarını devreye aldığı ve abonelikler için yaklaşık 100 bin TL. ödeme yaptığı öğrenildi. Abonelikler sonrası gelecek faturaların ise büyük bir meblağ tutmasından korkuluyor.  Üye sayısı ile güçlü bir kooperatif olan Toprak Su kooperatifinin ise yeni kurduğu pompaların maliyeti ve gelecek faturalar sonrası üyelerine büyük bir borç yükü düşeceği belirtiliyor. Yapılan çalışmalar çeltiği kurtarmaz ve devlet desteği alınmazsa  her bir üye çeltik eksin ya da ekmesin ürün olsun ya da olmasın kooperatif üyesi olarak yeni bir borç yükünün altına girecek. Kooperatif yönetimi ise pompaların çalışmaya devam edebilmesi kalan günlerde üreticinin sıkıntı yaşamaması için faturaların gelmesinden sonra ödenmesi için üyelerine bilgilendirmeye devam ediyor.  Faturaların ödenememesi nedeni ile elektriklerin kesilmesi ve pompaların çalışmaması halinde ise  az bir umudu olan çeltilk üreticisi de tüm umudunu kaybedecek... 
     Su tartışmaları da köylüler arasında giderek yayılıyor.  Umudunuı çeltiğe bağlayan çeltik üreticisi daha ürün tarlada iken  yaşanan kuraklık ve susuzluk nedeni ile perişan olmuş durumda... 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.