MANTAR SEZONU, SOBAYA DİKKAT TEDBİRSİZ TAKDİR OLMAZ

        Sobalara dikkat!
    Mantar zehirliyor!
    Soba ve mantarın tek ortak özelliği birinin oluşturduğu köz ile pişen mantarın yenilmek sureti ile zehirlediği, diğerinin ise aynı ateşten çıkan közün yutularak zehirlemesinden ibarettir.

    İşte o günler bu günlerdir!
    Havalar mantar için uygun olmasa da yüksek rakımlarda  mantarr bulunmaya ve pazara inmeye başladı. Özellikle bölgemizde sonbaharda önemli bir gelir kaynağına  ve de damak tadına sahip olan Kanlıca mantarı pazarda..
Yine  bir diğer konu olan kış mevsiminin artık kendini hissettirmeye başladığı ve ilçemize geldi gelecek geliyor derken gelemeyen doğalgaz sonrası bu kışda  soba ve kalorifere muhtacız...
Kısacası kalorifer sistemi olmayan evlerde sobalarda odun, kömür ve bulabildiği yakacakla kışı geçirecek insanımız için Sobalar evde yanmaya başlamıştır!
    Dikkatsiz yakılan her soba, temizlenmeyen baca bir felakete davetiye çıkartabilir. Soğuktan korunayım derken farkında olmadan sizi zehirleyen karbonmonoksit olabilir. Veya düzensiz kurulan bir soba, dökülen kül, sıçrayan ateş felaketlere yol açabilir.
    Mantara gelince! tanımadığınız, bilmediğiniz ürün olan mantarı tavsiyeler üzerine almayınız. Canınız mantar yemek istiyorsa sizin için en güvenli yol kültür mantarlarıdır!. Sanıyorum ki, belki bölge insanımız için değil ama bilmeden toplayanlar ve yiyenler için yakında gazeteler mantar zehirlenmelerini de sobadan zehirlenmeleri de yine manşetlerine taşımaya başlayacak...
    Mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerden uzak durmanın en kolay yolu yabani mantarlardan uzak durulmasıdır. Dağ köylerinde insanların mantardan zehirlendiğini duymak pek mümkün değildir. Onların yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen mantar, zehirlenmelere yol açmaz iken pazarlarda satılan ve işin uzmanı olmayan kişilerin getirdiği görünümü ve rengi ile sağlıklı görünen mantarlar sizin ve sevdiklerinizin felaketi olabilir...
    Onun içindir ki, uzmanlar ilkbahar ayı ve sonbahar ayında mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek mantarın Rus ruletinden daha tehlikeli olduğunu vurgularlar. Rus ruletinde silahın için konulan altı mermiden birinin size isabet şansı 6/1 iken mantarda bu rakam yarı yarıya yükselmektedir. Uzmanlara göre ormanlık alanda ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini, zehirlilerinden ayırmanın güçlüğü vurgulanarak, tanımak için pratik noktalarının olmadığı kaydedilir. Tanımadığınız bilmediğiniz veya tandığınız bildiğiniz yetişme ortamına göre zehirli bakteri taşıma riski yüksek mantarların sağlığınızda olumsuz yaralar açması kuvvetle muhtemeldir.
    Onun için siz siz olun  güvren duymuoyrsanı ya işi bilen uzmanından alın ya da gelişmiş ülkelerin tercih ettiği kültür mantarını tercih edin. Yaşamadığınız bilmediğiniz bir dünyanın yiyeceğini kendi dünyanıza alarak hayatınızı tehlikeye atmayın.
    Tedbiri almadan takdiri Allah’a bırakırsanız; Sobalar yakar kül eder, mantarlar hayatınızı zindan, yaşamınızı felç edebilir.
    İnsanoğlu belindeki sila-hıda tedbir için taşır. Fakat nedense tedbir için taşıdığı silah bugünlerde insanlarımızın sevdiklerini alıp giderken kendisinin hayatını karartan en önemli araç konumundadır. Tedbirlidir! lakin tedbir heyecana yenik düşer! Tedbirlidir, lakin tedbir öfkesine yenik düşer! tedbirlidir, Lakin tedbir yanındaki arkadaşının hırsına yenik düşer! Tedbirlidir, lakin insandır tedbir nefsine yenik düşer! 
    Hayata yenik düşmemek için tedbirinizi o kadar sağlam alınki iradeniz insan gördüğünüz yerde sizi takdir etsin! Sobanın dumanından, mantarın zehirinden ve de silahın gölgesinden takdirle değil tedbirle çıkabilirsin...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.