ÖĞREN(İ)CİLERE…
Şimdiye kadar bu köşede anne baba ve eğitimcilere yönelik çok sayıda yazı kaleme aldık. Bu yazılarımızın birçoğunda çocuğun başarısında anne baba ve eğitimcilerin katkı ve etkisine vurgu yaptık. Elbette çocuğun mutlu ve başarılı olmasında ebeveynlerin ve eğitimcilerin rolü büyüktür. Lakin üçlü saç ayağının doğal bir üyesi olan çocuğun da (öğrencinin) bu süreçte yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları vardır.
Bazen anne baba ve eğitimciler her türlü akademik ve pedagojik doğrulara uygun davransalar da emeklerinin sonuçlarını tam olarak alamıyorlar. İşte bu noktada gözler eğitim ve okulun öznesi olan çocuğa yani öğrenciye çevriliyor. Bu vesileyle başarıya ve mutluluğa dair bir öğrencinin ne/ler yapması gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Sevgili öğrenciler,
Eğitim yolculuğu uzun soluklu bir yolculuktur. Devam eden bu yolculukta başarılı neticeler almak için de yapmamız gereken bazı sorumluluklar vardır. Diğer bir tabirle başarı kapısını açacak bir takım anahtarlar vardır.
Bilinmelidir ki başarının birinci ve en önemli anahtarı öğretmeni çok iyi dinlemekten geçer. Öyle ki öğrenmeniz gereken derslerin çoğunu derste ve öğretmenden öğreneceksiniz. Bu itibarla dersi anlatan öğretmeni adeta ceylan avına çıkmış aslan misali pür dikkat dinlemeniz şarttır. Unutmayınız ki dünyada hiçbir metot ve yöntem dersi anlamanıza öğretmen kadar yardımcı olamayacaktır.
İbni Sina,
“öğrenme tekrarın meyvesidir” der. Dolayısıyla bir öğrenci her gün okula gitmekte, saatlerce ders dinlemekte ve sonuçta bu öğrendiklerinden sınavlara tabi olmaktadır. Ancak diğer yandan da insan beyni duyduğu ve öğrendiği bilgiyi tekrar ederek bir saatte %70-80’ini, bir günde de geriye kalanın %80’ inini unutmaktadır. Hal böyle olunca öğrenilen bu bilgilerin, gösterilen bu çabaların heba olup gitmemesi için mutlaka günlük ve haftalık derslerimizi tekrar etmeliyiz. Her gün tekrar için ayıracağınız on beş dakika-cık sonuçta size muazzam kazanımlar sağlayacaktır.
Başarının bir başka anahtarı ise okul öncesi hazırlıktır. Yani okula gelmeden bir gün önce bir sonraki gün işlenecek derse veya konuya ana hatlarıyla hazırlanmak demektir. Şöyle ki, bir sonraki gün işlenecek derslere ders programından bakılır. O derse ait konu ana başlıklarıyla okunur, önemli yerlerin altı çizilir, anlaşılmayan yerler soru işareti konularak (öğretmene sorulmak üzere) işaretlenir. Bunu yapmanız hem sizin zihnen derse ve konuya hazır olmanızı, dersi daha kolay anlamanıza yardımcı olur hem de derste konuya katılımınızı, parmak kaldırmanızı kolaylaştırarak, öğretmenlerin nazarında gayretinizin fark edilmesine yardımcı olur. Sonuçta da bu gayretleriniz puan, not ve takdir belgesi olarak sizlere geri döner.
Başarının diğer olmazsa olmaz unsuru ise serbest kitap okuma meselesidir. Değerli öğrenciler lütfen şunu akıldan çıkarmayınız. İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda ve bundan sonraki süreçte hangi sınava, hangi okula, hangi bölüme, hangi liseye veya üniversiteye giderseniz gidin
oku-muyorsanız bir hiçsiniz demektir.
AHMET KOCACAN