Bir seçime doğru hızla gidiyoruz...
Siyasette şehir kültürü ile kırsal nedir? diye sorduğumuzda ortaya çok değişik fikirler çıkabilir.
Aslında sorunun cevabı belki de sorumluluk almaktan kaçan daha çok kendisine verilecek görevi bekleyen düşünce bazlı değil şahıs bazlı siyasetin ayrıştığı noktadır diyebilir miyiz? Bunu düşünüyorum..
Kırsalda genellikle kadın siyasetçi yoktur..
Toplum da daha çok erkek egemen bir yapı olması nedeni ile siyasette erkek bireyler arasında kabul görür..
Kadın daha geri planda kalır..
Ama asıl bir başka konu daha vardır..
Demokrasilerde görevler görev süreleri ve tanımları belirlenmiş seçilmişlerle kendini hissettirir.
Bu gün kırsalda özellikle partilerin gücü seçilebilirlik algısı seçimek isteyenlerinde buna göre tavır almasında kaynaklı feodal bir yapı üzerine inşa eder kendini..
Mikro milliyetçilik ve dini söylemler nedeni ile kırsalda görev alınmaz verilir algısı küçükken ya da katıldığınız toplantılarda öğretilen ilk algılar arasında yer alır..
Bunun nedeni kedi istee bile tabi olduğu siyasi hareketin cemaatin ya da güç odaklarının hizmeti düşünceyi iktidar etme arzusu ile ‘SEN DÜŞÜNEMEZSİN BİZ DAHA İYİSİNİ BİLİRİZ. SEN SIRANI BEKLE BİZE HİZMETE DEVAM ET’ olgusunun pekiştirilmesidir.
Şehirlerde ise daha bu tip yapıların dışında kalan entelektüel birikime sahip, sosyal projeleri hizmet odaklı düşünen yapılarda gören alan bireylerin çoğunlukta olması ‘BEN BU GÖREVİ DAHA İYİ YAPARIM’ algısının öz güvenin kendinde oluşması ile doğrudan orantılıdır.
Şehirlerde bireyler s aile baskısı toplum baskısı dinlemeden kendisini sosyla bir projenin içerisine doğrudan ve direkt katılım ile sağlar. Bu siyasette de geçerlidir. Düşüncelerine bağlığı ideolojisi ve düşüncesi şehre hayat katmak ise bunu yaparken hangi alanda hizmet vereceğini belirler, kendi alanını seçer adaya olgulara bakmaksızın aday adayı olur.
Bunu yaparken kimin belediye başkanı olacağına ya da seçilip seçilmeyeceğine bakmaz.
Zamanı belirlenen süre içerisinde kendi ideolojisine yatkın olduğu partiye başvurur ve görev alacağı alanda talep kar olur.
Özellikle şu günlerde sosyal medyaya ve bölgenizdeki etkin İnternet sitelerine bakınız.. Orada kırsal düşünce ile şehir düşüncesi arasında ya da kültürle farklılıklar arasında bariz örnekler göreceksiniz.
Nasıl mı?
Şöyle ki; kırsalda daha çok lider profilli başkan adayları sitelerde, sosyal medyada boy gösterirken şehir merkezli noktalarda belediye meclis üyesi aday adaylarının isimlerine rast geleceksiniz.
Bunun şu farkı vardır. Şehirlerde insanlar neye talip olduklarını ve talip oldukları noktaların nelere hizmet ettiğini ve nasıl fayda sağlayacağını iyi bilmektedirler. Kısacası talip oldukları makamların hakkını vermek üzere derslerine çalışmış en azından seçildikleri takdirde başkanın kim ya da hangi partiden olduğuna bakmadan görevini yerine getirme iradesine sahip olduğunun açık kanıtı gibidirler.
Kırsalda ise siyasi partiler belirledikleri takvimde belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi aday adayı olacaklar için takvim belirler istifaları ister ama adaylık başvurusu pek fazla o esnada işlemez.
Aday adayları daha çok başkanın belirlenmesini onun etrafında şekillenmesini bekler.. Kısacası aday adayı belirlendikten sonra parti yönetimi ve başkan adayı oturup güç merkezleri üzerinden bir algıya başlarlar.
Adaylık başvurusunda bulunanlarının pek fazla hükmü yoktur. Daha çok kazanma odaklı, cemaat, para ve geniş bir nüfusa sahip isimler üzerinde durulur.
Köy nüfusü, etkili olduğu insan kitlesi gibi unsurlar asıl dikkat edilen noktalardır.
Dikkat edilmeyen tek husus ise eğitim, bilgi beceri ve temsil etme yetkisine sahip olup olmadığı hususu pek fazla önem arz etmez...
O esnada tek hedef kazanmak kazanmak kazanmaktır..
Kırsalı kırsalda bırakan düşünce de hep bu olmuştur.
Değişim ve algılar üzerinden hüküm sahibi olanlar sadece ve sadece parası olan gruplar ile kırsalda kontrol edilebilen insan kitlelerini hareket ettiren ya da ettirdiklerini düşündükleri isimlerde uzlaşırlar....
Tüm siyasi partileri işleyiş biçimi, bu şekilde dizayn edilir..
Eş dost akraba ve hatta her siyasi partiye girmiş değişecek iktidara göre şekil almaya başlamış bir yapı sürekli kırsalda halkın üstünde gizli bir güç dalgası yaratmaya devam eder.
Şehirlerde bu tip yapılardan daha çok büyük çaplı parasal oyunlar oynanırken bilgi ve becerinin hakim olduğu insanların sorgulama yeteneğinin geliştiği noktalarda ise daha çok toplumsal muhalefeti benimseyen halkın menfaatlerini doğayı ve çevreye karşı duyarlı bireyler tercih edilerek halkın sempatisi kazanılmaya çalışılır.
Birinde bilgi ve beceri toplumsal menfaat gözetilerek seçimler yapılırken diğerinde bendensin bizdensin toplumsal olayların ya da çevresine karşı duyarlı bireylerin istenmediği öne çıkartılmadığı çıkartılsa da çeşitli yaftalarla suçlandığı kadının hiç bir şekilde adının olmadığı bilginin eğitimin karşılık bulmadığı adaylar tercih edilir.
İşte o da kırsalı kırsalda tutan şehiri ise anarşist faşist egoist dinsiz hain suçlalamaların maruz bırakan ama tüm yatırımlarını oralara yapmaktan geri durmayan kırsal farkıdır...
Seçiminiz hayır akıbetiniz hayır ola..