YEREL Haber Girişi : 07 Aralık 2023 12:30

SİNOP’TA TRAFİĞE TELEFERİKLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

SİNOP’TA TRAFİĞE TELEFERİKLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru, gazetemize verdiği bir röportajında Sinop’ta yaşanan trafik sorununa şehirde hayata geçirilebilecek bir teleferik projesi ile çözüm bulunabileceğini belirtmiş ve Kuru’nun bu önerisi Sinop gündeminde büyük yankı uyandırdı.

    Projenin hayata geçirilebilirliği üzerinde çalışmalara başlayan Prof. Dr. Emin Kuru, birçok ilde benzer projeler yapan AYKAF Firması yetkilileri ile irtibata geçerek projenin Sinop için uygun olup olmadığının tespiti için gerekli çalışmaların yapılmasını sağladı.

    Şehirde çalışmalarını tamamlayan AYKAF Firması yetkilileri, Prof. Dr. Emin Kuru’nun organizesinde düzenlenen toplantıda Sinoplu siyasiler, kurum yetkilileri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve Sinoplular ile bir araya gelerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.
    Sabahattin Ali Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda söz alan Prof. Dr. Emin Kuru, projenin hayata geçmesi halinde Sinop’un trafik çilesinin ortadan kalkacağını söyledi. Kuru; “Bildiğiniz gibi şehrimizin trafik çilesi her geçen gün artmaya devam eden bir sorun haline geldi. 

Bugün hastaneye yetişmek zorunda olan bir hastanız olsa, trafik çilesi yüzünden yolda hayatını kaybeder. Üniversite öğrencileri, akademisyenler, üniversiteye trafik nedeniyle ulaşmakta büyük sıkıntılar yaşıyor. Sanayi esnafı işyerlerine ulaşırken ve işyerlerinden müşterilerine giderken yine trafik çilesi ile karşı karşıya.

    Şehir merkezinde yaşamını sürdüren ve şehir dışına fazla çıkmayan insanlarımız için söyleyecek çok fazla bir sözüm yok. Ancak sürekli olarak Sinop’a giriş çıkış yapmak zorunda olan vatandaşlarımız için trafik gerçekten çok büyük bir sorun. Bu sorunun çözüme kavuşabilmesi için çeşitli önerilerimiz var. Bunlardan bir tanesi deniz taşımacılığı. Kentimizi çevreleyen denizimizi kullanmıyoruz. Diğer bir çözüm önerisi şehrin ana arterlerini oluşturmak. Bunların yanında şehrin belli noktalarına konuşlandırılacak istasyonlarla birlikte kurulacak teleferik sistemi. Bugün bu öneri üzerine tartışmak için toplandık. İlerleyen günlerde diğer çözüm önerilerimizle ilgili yine konunun uzmanları ve Sinopluların katılımıyla toplantılar düzenleyeceğiz. Şehrimizi bu trafik çilesinden kurtarmak için üzerimize düşen ne varsa yapma gayretindeyiz. Kurduğumuz “Trafik takip platformu” ile bu konunun çözümü için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca trafikten rahatsız olan her vatandaşımızın bu platformun tabi üyesi olduğunu da söylemek istiyorum. Bugün burada belediye başkan yardımcımız var, siyasi parti temsilcileri var, il genel meclisi başkanımız var, muhtarlarımız var, esnaf odası başkanımız var, esnafımız var. Yani Sinop’un sahipleri bugün burada. Bakın bizim projemiz Sinop’un yerel gazetesi Vitrinhaber’de gündeme taşındı ve bu haber 200 binin üzerinde kişi tarafından okundu. Bu rakam bile bu sorunun Sinop’un sorunu olduğunun ispatı. Biz üzerimize düşeni yaptık konuyu gündeme getirdik, gazeteci işini yaptı bu durumu vatandaşlara duyurdu. Şimdi sıra şehrin sahiplerinde. 

    Bugün aramızda Ordu ilinde hayata geçirilen teleferik projesini yapan AYKAF Firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yurtan Gönül var. Kendisi ile yaptığımız görüşmede Sinop’un teleferik sistemi için uygun bir şehir olduğunu ve bunu düzenlenecek bir toplantı ile halka anlatabileceğini söyledi. Kendileri burada yaklaşık 4 gün boyunca çeşitli çalışmalar yaptı. Sonunda bu teleferiğin Sinop’ta olabilirliği teknik açıdan tespit edildi. Şehrimizde hayata geçirilmesi planlanan teleferik projesi ada mahallesinde bulunan su deposunun oradan başlıyor, tersane bölgesine geliyor ve buradan da hastane, terminal ve üniversite ortak noktasında bitiyor. Şimdi Yurtan bey bize bu projenin teknik detayları ile ilgili bilgiler verecek” dedi.

SİNOP’UN TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEK OLAN BU PROJE KENTİN TURİZMİNE DE KATKI SAĞLAYACAK
Toplantıda daha sonra söz alan AYKAF Firmasın Yönetim Kurulu Başkanı Yurtan Gönül, kentin trafik sorununu çözecek olan teleferik projesinin turizme de büyük katkılar sunacağını söyledi. Gönül; “Öncelikle bugün buraya gelerek Sinop’a sahip çıkan tüm değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Biz bugüne kadar hemen hemen 40’a yakın ilin teleferik, pis su atık, tıbbi atık gibi çeşitli projelerinde çalıştık. 20’nin üzerinde teleferik projesinde çalıştık. Bunlardan bir tanesi Ordu ilinde yapılan teleferik projesi. Ordu ilinde yapılan proje sadece turistik amaçla yapılan bir projeydi. Sinop için yapılması planlanan proje ise tam bir ihtiyaç projesi. Tabi bu proje ile birlikte sadece ulaşım sorununa çözüm bulunmuş olmayacak.

    Bu proje şehrin turizmine de olumlu etkiler sağlayacak. Bununla birlikte diğer yan sanayileri de geliştirecek. Biz bu sonuçların hepsini diğer illerimizde gözlemledik. Tabi tüm bunların içinde Sinop için en önemli olan trafik sorununun çözüme kavuşacak olması. Teleferik projelerinin en önemli avantajı, kolay yapılabilir olması. Diğer ulaşım araçlarının gidemediği ya da ulaşmakta zorlandığı yerlere teleferikle çok rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir. Karadeniz’de en önemli sorunlardan bir tanesi arsa sorunudur. Biz şimdi yeni arterler kurmaya kalksak, tali yollar yapmaya kalksak, binlerce metrekare arsayı istimlak etmemiz lazım. Tabi bunların öncesinde projeler lazım, master projeler lazım hükümetten onay çıkması lazım. Bu istimlakları yaparken de büyük sorunlar çıkar. Teleferik projesinde ise istasyon alanlarında birer dönüm, diğer yerlerde yani direk ayaklarının olduğu yerlerde 25’er metrekarelik alanlar yeterli. Biz tüm bunların fizibilitesini yaptıktan sonra kapasitesi, maliyeti, ne kadar zaman çalışacağını ve bu şehre ne getireceğini irdeleyeceğiz” diye konuştu.

TELEFERİK TOPLAM HAT UZUNLUĞU 6 BİN 528 METRE OLACAK
Sinop’ta kurulması planlanan teleferik sisteminin toplam hat uzunluğunun 6 bin 528 metre olacağını ifade eden AYKAF Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yurtan Gönül, projenin tahmini maliyetinin ise 12 milyon dolar olduğunu söyledi. Gönül; “Biz buraya gelmeden 15 gün önceden itibaren dersimizi çalışmaya başladık. Nihai çalışmamızı ise son 3 gündür arsalar üzerinde yaptığımız incelemelerle belirledik ve Sinop için en uygun hat olarak az önce Emin hocamızın da söylediği ada mahallesinde bulunan su deposunun başlayıp, tersane bölgesi oradan hastane, terminal ve üniversite ortak noktasında son bulan hat olarak belirledik. Bizim bu hat üzerinde yapmayı planladığımız teleferik son derece modern bir teleferik olacak. Eski usulde teleferikten yolcu indiği esnada havada bulunan kabinler asılı kalıyordu. Yeni sistemde bu yok. Teleferik sitemi çalışmaya devam ederken isteyen yolcu inebiliyor, isteyen yolcu binebiliyor. Yeni sistem sayesinde yolcu kapasitesi de otomatik olarak artıyor. Bizim projemiz dahilinde buranın alt yapısını saatte bin kişi taşımalı olarak planlıyoruz. Tabi bunun fizibilitesi yapıldığında ortaya kesin değerler çıkacak. Burada belirlenen toplam hat uzunluğu 6 bin 528 metre. 3 istasyonlu bir hattımız olacak. Bu hatlar arasında iniş binişler de olabilecek. Yani ada mahallesinden teleferiğe binen bir vatandaşımız son hatta kadar gitmek zorunda kalmayacak. Biz bu yerleri belirlerken yükü neresi taşıyor bunları hesapladık. Bir de fiziki yapılabilirliğine baktık. Projemizin tahmini maliyeti 12 milyon dolar. Burada uluslararası kredi kullanımı planlanabilir. Yine bu maliyetler kısa sürede kendini amorti ediyor. Teleferiğin en güzel özelliklerinden bir tanesi de doğaya zarar vermemesi. Teleferik sistemleri sıfır emisyonla çalışır. Karayolu araçları yüz kat bir emisyonla çalışıyor” dedi.
    Yapılan açıklamanın ardından, AYKAF Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yurtan Gönül, katılımcıların sorularını yanıtladı.

    Toplantıya; Sinop Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Oktay, Sinop İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, AK Parti Sinop İl Başkan Yardımcısı İsmail Kalemtaş, Yeniden Refah Partisi Sinop İl Başkanı Sedat Koka, Demokrat Parti İl Başkanı Turan Özdemir, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Sinop İş İnsanları Derneği Başkanı Yılmaz Öz, Sinop merkez mahalle muhtarları esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Serhat ÖZŞAHİN

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.