YAŞAM Haber Girişi : 15 Haziran 2024 13:13

Sinop ve Bütün İlçelerinde orman yangınına karşı yasak!

Sinop ve Bütün İlçelerinde orman  yangınına karşı yasak!

Ormanlara girmek yasaklandı !
Orman yangınlarının önlenmesi tedbirleri kapsamında Valilik  tarafından  alınan kararla Sinopta ormanlık alanlara girişler yasaklandı.
    Sinop Valiliği tarafından alınan 12.06.2024 tarihli ve 2024/1 nolu karara göre 12 Haziran - 31 Ekim 2024 tarihleri arasında, orman yangınlarını önleme tedbirleri kapsamında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı bildirildi
    Durağan’da sadece İKİZ GÖLETLER VE GÖLYERİ ORMAN PARKLARI İLE BUZLUK TABİAT PARKI’ na yangınlara karşı tedbir alınması kaidesi ile girişlere izin verildiği öğrenildi.
İşte o bildirge;
“ORMAN YANGINLARININ ÖNLENMESİ AMACIYLA ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLERİN YASAKLANMASI HAKKINDA KARAR
Karar Tarihi: 12.06.2024 | Karar No: 2024/1
    Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak oluşabilecek olağanüstü hava durumları nedeniyle İlimizde orman yangınlarının ortaya çıkabileceği değerlendirilerek, ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez değere haiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır.
    Madde 1-Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74’üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66’ıncı maddeleri uyarınca Sinop İli sınırları içerisindeki yetkili kurumlarca belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişler 

12 Haziran 2024-31 Ekim 2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır.
Bu tarihler arasında;
a-) Orman İşletme Müdürlükleri/Orman İşletme Şeflikleri tarafından ormancılık faaliyeti kapsamında izin verilenler, görevlendirilmiş yetkililer ormanlara girebilecektir.
b-) Sahipsiz hayvanlarını beslemek amacıyla orman alanlarına girmek isteyen vatandaşlarımız, hangi mevkide ve ne zaman besleme yapacaklarını ilgili Orman İşletme Şefliklerine bildirmek ve izin almak kaydıyla ormanlık alanlara girip hayvanları besleyebilecektir.
c-) Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşları tarafından kiraya verilen DURAĞAN İLÇESİ İKİZ GÖLETLER VE GÖLYERİ ORMAN PARKLARI İLE BUZLUK TABİAT PARKI, BOYABAT İLÇESİ KALEBAĞI ORMAN PARKI İLE TOPALÇAM TABİAT PARKI VE BAZALT KAYALIKLARI TABIAT ANITI, GERZE İLÇESİ İDEMLİ ORMAN PARKI VE SORKUN ŞELALERİ TABİAT ANITI, DİKMEN İLÇESİ DİKMEN ORMAN PARKI, AYANCIK İLÇESİ AKGÖL TABIAT PARKI, INALTI TABIAT PARKI, TÜRKELİ İLÇESİ ÇATAK KANYONU TABIAT PARKI, AYANCIK İLÇESİ AYANCIK VE ÇAMURCU ORMAN PARKLARI, ERFELEK İLÇESİ GAZİ TEPESİ ORMAN PARKI, MERKEZ İLÇE SİNOP MİLLET ORMANI, GAZİ VE BEKTAŞAĞA GÖLETİ ORMAN PARKLARI, TÜRKELİ İLÇESİ AYANDON VE ÇAYİÇİ ORMAN PARKLARI İLE İL GENELİNDE BULUNAN DİĞER HAMSILOS VE TATLICA TABIAT PARKLARI İLE KIZILCA ELMALI MEŞESİ VE GÖRKEMLİ MEŞE TABIAT ANITLARI, işletmecileri, orman idaresi ile yapmış oldukları sözleşme hükümlerine istinaden faaliyetlerine devam etmekle birlikte orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri alacaklar. İşletmecilerin alması gereken tedbirler, orman teşkilatının ilgili birimleri tarafından takip edilecek ve denetlenecektir.
d-) Piknik mesire yerlerinde dilek feneri, meşale, havai fişek v.b. patlayıcı ve parlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır.
Madde 2 Sinop İlinde ki Ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak, orman içinde ATV, UTV, motosiklet kullanmak yasaktır. Madde 3-Orman Yasasının 31 ve 32’inci maddeleri kapsamında olan köyler ve mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler ve
mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden
meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.
    Madde 4 Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Denetimleri Çevre İl Müdürlüklerince yapılacaktır.
    Madde 5- Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (YEDAŞ, TEDAŞ ve TEİAŞ) enerji nakil hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, orman teşkilatı tarafından gerekli görülmesi halinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.
    Madde 6 Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alacaklardır. Denetimleri Çevre İl Müdürlüklerince yapılacaktır.
    Madde 7 - Sinop Valiliği ve İlçe Kaymakamlıklarımız ile Sinop Orman Bölge Müdürlüğü ne bağlı Orman İşletme Müdürlükleri koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri gözetim ve denetimlerini etkin bir şekilde yapacaklardır. Gerekli hallerde Valiliğimiz ve Kaymakamlarımızın emriyle tüm kamu ve özel sektör imkânları kullanılarak yangınların önlenmesi ve muhtemel yangınlara karşı etkili bir şekilde müdahale edilmesi sağlanacaktır.
    Madde 8 - Bu karar Sinop İli sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlarda uygulanır.
    Madde 9 Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.
    Madde 10 Bu karar hükümleri 12 Haziran 202431 Ekim 2024 tarihleri arasında uygulanır.”
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.