Haberler Haber Girişi : 07 Eylül 2022 11:55

Sinop’ta yeni adli yıl açılışı

Sinop’ta yeni adli yıl açılışı

Sinop’ta yeni adli yılın başlaması nedeniyle adliye personeli tarafından Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş ve Sinop Baro Başkanı Av. Funda Öztürk Altuntaş’ın Atatürk Anıtı’na çelenkleri bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
YARGILAMA FAALİYETLERİNİN SAĞLIKLI BİR ŞEKLİDE İŞLEMESİ AÇISINDAN YARGIYA OLAN GÜVENİN ARTMASI VE İTİBARININ ZEDELENMEMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Törende bir konuşma yapan Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, yargılama faaliyetlerinin sağlıklı bir şeklide işlemesi açısından yargıya olan güvenin artması ve itibarının zedelenmemesinin çok önemli bir unsur olduğunu söyledi. Pektaş; “Bilindiği üzere yargı erki çağdaş demokratik hukuk devletlerinde yasama ve yürütme erkleri ile birlikte kurgulanan ve anayasal olarak bağımsızlığı teminat altına alınmış olan, devletin üç temel sacayağından biridir. Tarih boyunca devletler kılıç ve silah gücüyle kurulmuşlar ancak devamlarını adalet ile sağlayabilmişlerdir. Bu sebeple bütün mahkemelerde yazılı bulunan “adalet mülkün-yani devletin-temelidir” sözü bağımsız güçlü bir yargı erkinin devletin devamlılığındaki rolünü ifade etmektedir. Bu itibarla yargı ve adaletin tesisi sadece adliyede herhangi bir dosyanın tarafı olanlara değil toplumun bütün yönetici unsurlarına ve her iki ferde gereklidir.

Yargı mensupları olarak temel amacımız usul ve yasaya uygun şekilde icra edilen yargılama faaliyeti sonrasında, hakkaniyet ve nesafet ilkeleri doğrultusunda verilen kararların toplum vicdanında karşılık bulması ve tatmin edici olmasıdır. Yargılama faaliyetlerinin sağlıklı bir şeklide işlemesi açısından yargıya olan güvenin artması ve itibarının zedelenmemesi çok önemlidir. Eksik veya hatalı olduğu düşünülen yargı mercii kararlarına karşı taraflarca yapılması gereken şey; yargı teşkilatının genelini etkileyici, itibarını zedeleyici, eleştiri sınırını aşan, güven sarsıcı söz ve davranışlarda bulunmak yerine yasal mevzuatımızda öngörülen kanun yollarına başvurmak olmalıdır. Bu husus özellikle internet üzerinden sosyal paylaşımların yoğun olarak kullanıldığı günümüzde özel bir önem arz etmektedir. Adalet tabiri caizse su gibidir, yolunu ve yerini daima bulur.

Bu duygu ve düşüncelerle birlikte Sinop Adliyesi olarak, kaliteli ve hızlı bir adalet hizmeti sunmak için bütün hakim, Cumhuriyet Savcısı, avukat meslektaşlarımız ve adliye çalışanlarımız ile birlikte yoğun bir gayret sarf edeceğimizin bilinmesini istiyor, yeni adli yılın güzel, sakin ve huzurlu şehir Sinop’umuza hayırlı olmasını diliyor ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

ADLİ YILI MESLEĞİMİZLE İLGİLİ YAŞADIĞIMIZ SORUNLARA İLİŞKİN TAŞIDIĞIMIZ KAYGILARLA KARŞILIYORUZ
Törende daha sonra konuşan Sinop Baro Başkanı Av. Funda Öztürk Altuntaş 2022-2023 Adli Yılını hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal hale gelmiş sorunlarına dair kaygılarla karşıladıklarını belirtti. Altuntaş; “Adli yıl, mesleğimize ve avukatlara yapılan saldırıların hız kesmeden devam ettiği, tüm yanlışlığına rağmen kurulan numaralı baroların eşitsiz şekilde desteklendiği, hak ihlallerinin, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının inanılmaz boyutlara ulaştığı, yoksulluğun derinleştiği bir iklimde başlamaktadır.
Toplumda ve uluslararası alanda giderek kaybolan yargıya güveni sağlamak için somut adımlar atılması gerektiğini bıkmadan ve usanmadan tekrar ediyoruz. Zira, Temel hak ve özgürlüklerin korunması ve güvence altına alınmasını sağlayan ve hukuk devletinin olmazsa olmazları “adil yargılanma hakkı” ve ‘’ Hak arama özgürlüğü’’ dür. Bu hakkın uygulanması, bağımsız mahkemelerin, bilgili ve sorumlu savcıların olduğu kadar savunma mesleğinin onurlu temsilcileri cesur ve bağımsız avukatların da varlığına bağlıdır. Bu nedenle avukatı ve avukatlık mesleğini bağımsız, özgür kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak yaşamsal değerdedir.

Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yasama geçtiği, adil yargılanma hakkının tesisi için avukatların önündeki kısıtlamaların kaldırıldığı bir adli yıl istiyoruz. Bu taleplerimize yönelik somut adımların bir an önce atılmaması halinde; mesleki dayanışma ve birliğimizden kaynaklanan örgütlü gücümüzle anayasal demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı, buna dair irademizin arkasında aynı kararlılıkla durduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

Adli yıl açılış törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Baro Başkanı Av. Funda Öztürk Altuntaş, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Ferhat Kuran, CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.

Adli yıl açılış töreni Adliye binası Başsavcılık katında düzenlenen resepsiyon ile sona erdi.