Gazetemizin kuruluşunun 17 yılını geride bırakıyoruz. Anadolu’da basın olmak oldukça zor ve meşakkatli bir yolun adıdır.
Ulusal ölçekte yayın yapan gazetelerinde elbette sorunları oldukça fazladır. .
Bu gün ülke ekonomisine yön veren holdingler, siyasi kuruluşlar iletişim için medya kuruluşu sahibi olurken bölgede söz sahibi olmak için faaliyet yürüten gizli örgütler gazete ve görsel medyada yer almaktadır.
Bunun en önemli nedeni bu gücün kimi zaman iktidarlar, kimi zaman ise toplumu kontrol eden, yönlendiren en etkili mekanizma olmasından kaynaklanmaktadır.
Dev holdinglerin bu gün basın sektöründe yer alması günümüz dünyasının etik olup olmadığı noktasında tartıştığı ve tartışmaya devam edeceği de yadsınamaz bir gerçektir.
Günümüz dünyasında bu gün iletişim; oldukça hızlı ilerlemiştir. Arap baharını başlatan, dünyanın birçok ülkesinde ayaklanmaların, isyanların başlangıcında bu gün artık sosyal medya gerçeği vardır. ,
Toplumsal anlamda ulusal ölçekte söz sahibi olan basın kuruluşları çektikleri dizi ve yarışmalarla toplumu etki altına alırken, yazılı medya ise kupon vb. hediyelerle toplumda çekim merkezi oluşturmaktadır. Trilyonların konuşulduğu bu sektörde Anadolu basını Atatürk’ten bu tarafa Anadolu’ya matbaayı taşıyan gazete sayesinde matbaanın nerede ise her ilçede açılmasına vesile olmuştur.
Taşrada gazete açmak ve gazete satışı ile gelir elde etmek yeterli değildir. Devlet yıllardır uyguladığı politika ile Anadolu’da hem basını hem de matbaaların açılmasını zorlayarak ortak bir aydınlanma harekatı başlatmıştır. Demokrasinin olmazsa olmazı olan basın Dünyanın her ülkesinde çeşitli yollarla desteklenmektedir. Belki Türkiye’de var olan BİK gibi bir sistem bulunmayabilir; ama gerçek şu ki modern hayatın vazgeçilmezi haline gelen basın sektörüne gelişmiş ülkeler çeşitli vesileler çok ciddi anlamda katkılar sunmakta, onları destekleyerek demokrasinin gelişimine katkı sunmaktadırlar. Fransa’da her bir üniversite öğrencisine 1 gazete hükümet tarafından ücretsiz tedarik edilmektedir. Avusturya’da 2009/52 sayılı kanunla Basın ciddi anlamda teşvik görmektedir.
Türkiye ‘de ise BİK mevzuatı çerçevesinde ulusal, yerel ve son dönemde internet gazeteciliğine destek vermekte, bu yönü ile istihdama ve bölgesine ciddi anlamda katkılar sunmaktadır. Öncelikle denetim mekanizmasının en önemli ayağı ve demokrasinin gelişine ciddi katkılar sunarak halkın aydınlanmasına, matbaanın ilçelere kadar girmesine vesile olmuştur yerel basın...
İnternet medyası ve yerel basın her yıl rutin denetimlere tabii tutulan çalıştırdığı eleman sayısının ve kesilen faturanın denetlendiği oto kontrol sisteminin düzenli olarak gerçekleştiği kurumlardır.
Günümüzde; toplumsal hareketleri kontrol etme yönlendirme ve psikolojik olarak etki altına almak isteyen güçlerin en büyük aracı haline gelen basın sektöründe dinamik güç yerel basın olarak ortaya çıkar.
Son dönemlerde özellikle yerel İnternet siteleri ve sosyal medya hesapları da totalde olmasa bölgesel ve yerel olmak üzere bir çok yazılı ve görsel basının önüne geçmiştir.
Yüzlerce televizyon kanalı arasında yerel televizyonların ciddi anlamda iş yapar hale gelmesi de bunun eseridir. Bu gün dernekler ile yerel ölçekteki çeşitli kurum ve kuruluşların bu yerel televizyonlarda kendilerini ifade etme hakkını bulabilmeleri, rekabetin başlaması ile çok sayıda sivil toplum örgütünün de oluşmasına yol açmıştır. Bu insanımızda öz güvenin artmasına rekabet ortamının oluşmasına, kendini daha ilerilere taşımasına vesile olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Bu gün yerel anlamda bir gazete bölgesinde kalemi kuvvetli genç yazarlara, karikatüristlere , yer vererek ulusal ölçekte değerler yetiştirmiştir. Öz güvenini geliştiren nesiller toplum karşısına çıktıklarında kendilerini ifade edebilecektir. Bu da siyasi sosyal ve ekonomik anlamda bölgesine ciddi katkılar sunan, düşünen ve üreten nesillerin kendilerine sosyal alanda daha iyi yer bulmalarına vesile olacaktır.
Bu gün televizyon kanallarında boy gösteren birçok programcının, program yapımcısının yerel radyolarda çıktığı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde birçok üniversite, tv programcısı, gazete ve iletişim bölümleri açmış buradan çok sayıda mezunlar vermektedir. Bu gün bir hevesle başlayan bu furyada bu gençlere istihdam kapısı açanda yerel gazete, radyo ve televizyonlardır.
Dünyanın basına verdiği değer demokrasisine sunduğu katkı kadardır.
17 yıldır takip edilen bir gazete olmamızı sağlayan tüm okuyucularımıza, bize katkı sunan ya da sunmayan tüm hemşehrilerimize şükranlarımızı bildiriyor, teşekkür ediyorum...
Dün kimsenin emrine girmedik, yarın da girmeyeceğiz... Sessiz kitlelerin sesi olduk, sesi olmaya devam edeceğiz... Fikri olanın, siyaset yapanın, fikirlerini aktarma da kamuoyu adına kamuoyuyla buluşmasını sağladık, sağlamaya devam edeceğiz... Sivil toplum örgütlerinin, muhtarların sesi olduk sesimizi kısamayacaklar... Şunu hiç kimse unutmasın ki, basın bir gün mutlaka size de lazım olacaktır...
Basın ile ilgili özlü sözler; “Basın hürriyeti kalkarsa, vicdan, eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar. . ED.ROOSEVELT
Gazetesiz bir hükümet idaresine, hükümetsiz bir gazete idaresini tercih ederim. JEFFERSON
Meclis, konuşma ve basın hürriyetlerini kısan kanunlar yapamaz. ABD ANAYASASI,
Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. Gazeteciler kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır. M. KEMAL ATATÜRK“