Durağan Ziraat Odası başkanı Enver Yeğin çeltik tarlalarını otların bastığını üreticinin otla mücadelesinden kullanılan ilaçların fayda etmediğini ifade ederek; “Ziraatte zararlı ot ve haşeratla mücadelede üretici sahipsiz ve ne yapacağını bilmiyor, sürekli harcıyor, zarar ediyor, çiftçimiz mağdur ediliyor. 2019 yılında özellikle çeltik üreticisinin otla mücadelesinde kullandığı ilaçların fayda sağlamaması rekolte düşüklüğüne sebep oluyor.
Üretici parasına bakmadan aldığı tüm yöntemleri deneyerek, ürününü kurtarma derdine düşmüşken kullanılan ilaçlar bu mücadeleye katkı sağlamaması üreticiyi perişan etti. Devlet üretim noktalarında ilaçların denetimini sağlamalı katkısının ne olduğunu sorgulamalıdır. Üretici devletten destek almak için firmalardan ve şirketlerden almış olduğu sertifikalı tohumlarla ekim gerçekleştiriyor. Bir yandan faydasını görmediği ilaçların derdine düşmüş iken diğer yandan da çeltikte hastalık belirtileri ile karşı karşıya kalmaktadır.
Çeltikte tohumlardan kaynaklanan sıkıntıların olduğu , çeltik te KIZIL olayı ,yabancı Çeltik olayı ve genetiği bozuk diğer çeltik çeşitlerinin olduğu görülmektedir. Devletimizden patent alan ilaç şirketleri ve devletin destek için zorunlu kıldığı sertifikalı tohumu satan firmalar ürünlerinin arkasında durmalı uğranılacak zarardan sorumlu tutulmalıdır. Çiftçinin mağduriyetini önleyecek önlemler mutlaka alınmalıdır. Vatandaş ürününü kurtarmak için tavsiyeler üzerine ilaç kullanıyor, sertifikalı tohum alıyor ama firmalar sattıkları ilacın ya da tohumun arkasında durmuyor olan üreticiye oluyor, devletten bilimsel katkı ve çiftçinin mağduriyetini önleyecek önlemler bekliyoruz: 2019’da çeltik değil ot yetiştiriyoruz. Tüm üreticimiz bu sorunu yaşıyor” dedi.