Haberler Haber Girişi : 07 Kasım 2022 17:34

TOKİ’ DE MALİYET FARKINI KİM ÖDEYECEK?

TOKİ’ DE MALİYET FARKINI KİM ÖDEYECEK?

Durağanda uzun zamandır gündem olan ve eleştirilerin odağına oturan Durağan TOKİ konutlarında anlaşma imzalandı. 21.10.2022 tarihinde imzalanan ve 500 takvim günü içerisinde bitirilmesi planlanan ‘177 Adet Konut ve 1 Adet Ticaret Merkezi İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’ 03.03.2024 tarihinde bitirilecek. İhaleyi Sinop’ta adından sıkça söz ettiren ve tartışmaların odağına oturan Seyyid İbrahim Bilal Öğrenci Yurdu’nun yapıp Gençlik ve Spor Bakanlığı’na satışını gerçekleştiren Fatih Kara ile ER KILIÇ ELEKTRİK ELEKTRONİK MADEN MÜHENDİSLİK HAFRİYAT İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İş Ortaklığı aldı.


Boyabat’la aynı dönemde başlayan fakat yer konusu nedeni ile ihalesi geciken ekonomik krizde çıkılan ihalelere giren olmaması nedeni ile iptal edilen Durağan TOKİ konutlarında 4. İhale sonrası sözleşme imzalandı. Durağan TOKİ ihalesini Yerli istekli lehine %15 fiyat avantajı uygulaması ile alan firma ile 179 milyon 965 bin TL. bedelle sözleşme imzaladı. 2020 yılında ihaleye çıkan Boyabat TOKİ konutlarında 30.09.2020 yılında sözleşmesi imzalanan ihale 05.10.2020 tarihi baz alınarak 400 takvim günü içerisinde yapılarak 08.11.2021 tarihinde hak sahiplerine teslim Edildi. 131 konut ve Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi 22 milyon 750 bin TL. bedelle ihale edilmişti. Geciken Durağan TOKİ konutları hak sahiplerine artan maliyetler nedeni ile yüksek bir fiyatla verilecek. Yapılan sözleşme bedeli üzerinden hesaplandığında Durağan’da yapılacak olan 177 konut 1 adet ticaret merkezinde 1 daire yaklaşık 1 milyon 11 bin TL’na mal olurken 2020 yılında Boyabat’ta yapılan 131 konut’ta daire başı maliyeti 173 bin 664 TL. sına mal olmuştu. 2 yıl geciken 4. ihalesinde sözleşme yapılabilen ilen Durağan TOKİ’de hak sahiplerinin bir daireyi kaça alacağı faiz oranları ve ara ödemeler başladığında kaç TL. taksit ödeyeceği merak konusu oldu.
KASTAMONU İLİ MERKEZ İLÇESİ ÖRENCİK MAHALLESİ 2 ETAP 602 KONUT, 1 ADET CAMİ İNŞAATLARI İLE ALTYAPI VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ İŞİ ise 2022 yılı Nisan ayında ,ihale edilmiş Temmuz ayında sözleşmesi imzalanmış. 414 milyon 444 bin TL. bedelle sözleşmesi imzalanan 2022 fiyatları ile bile bu projede cami inşaatı bile maliyet dışında tutulduğunda daire başı 588 bin 445 TL.ye mal oluyor.
Komşu ilçe Boyabat’la aynı dönemde başlayan Boyabat’ta TOKİ hak sahipleri yerleşip ucuz konut sahibi oldu. Aynı dönemde hak sahibi olan Durağan’da ise ihalesi daha yeni biten konutlarda maliyetin 1 milyon TL.yi geçmesi hak sahiplerinin 2 yıl önce sahip olduğu dairelerine Durağan ölçeğinde yüksek maliyetlerle mi girecek sorusunu akla getirdi. TOKİ ve yerel yönetim yüzünden geciken ve bu nedenle hak sahiplerinin uğradığı mağduriyet giderilecek mi? Oluşan bu maliyeti kim ödeyecek? Bir çok hak sahibi ‘bu şartlarda nasıl konut sahibi olacağız?’ Diye sorarken bir çok hak sahibininde alma gücünü yitirdiği ifade ediliyor.
TOKİ Durağan için ayrı bir ödeme planı sunmaz gerekli ödeme kolaylığı ve destek sağlanmazsa bir çok hak sahibi konut alamaz duruma gelecek.

BECERİKSİZLİKLERİ HAK SAHİPLERİNE PAHALIYA PATLADI!

CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker yaptığı yazılı açıklamada Durağandaki AKP ilçe yönetimini ve yerel siyaseti yerden yere vurdu. Eker, kendi arsaları kendi bölgeleri değerlensin diyerek bir daire sahibi olmak isteyenlere Durağan tarihinin en pahalı devlet konutlarını inşa ettireceklerini belirten Eker; “sosyal medya paylaşımlarında yaptıkları açıklamada her sözü yalan ve ileri tarihli olan iktidar sahipleri kendi çıkarları ve menfaatleri oluşmadan hiç bir projeye imza atmıyorlar. Yerel seçimlerde birlikte başlayan doğalgaz yalanında daha çivi çakılmadı. Yine aynı dönemde Boyabat’la birlikte billboardlara asılan ucuz konut diyerek talepleri toplanan, hak sahipleri belirlenen Durağan TOKİ konutlarında iş bilmemezliğin, beceriksizliğin bedelini hak sahibi olan ucuz konut sahibi olmayı umut eden Durağanlı hemşerilerimiz ödemiştir. Bu gün faizi, ara ödemeleri ve artan ekonomik sorunlar düşünüldüğünde maliyeti 1 milyonu geçen bu daireler bu hak sahiplerine kaça verilecek veya insanımız bu bedelle nasıl baş edecektir. Dün özel sektörden almadığı daireyi bu gün aynı bedellerle sadece ucuz kredi olarak uzun vade verilen borçlanma yöntemi ile nasıl ödeyecek? Nasıl geçinecektir? Durağanda yapılan TOKİ konutları maalesef hak sahiplerini mağdur etmiştir. Boyabat çoktan yerleşmiş insanlar ucuz konutun keyfini çıkarırken Durağan yine iş bilmezlerin, kendi çıkarı için Durağan’ı ateşe atmaktan çekinmeyenlerin, hırslarının kurbanı olmuş hem ilçe hem de hak sahibi vatandaşımız bedel ödemek zorunda kalmıştır” ifadelerine yer verdi.