Haberler Haber Girişi : 08 Ekim 2022 15:02

Türk somonu daha kaliteli

Türk somonu daha kaliteli

Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, “Karadeniz’de yetişen Türk somonu ürünümüzün Norveç somonuna göre önde olduğunu görmek milletimiz ve üreticilerimiz için ciddi bir gurur kaynağı olmuştur” dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği iş birliğinde düzenlenen “
1. Türk Somonu Çalıştayı” sona erdi.
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen çalıştayda, Türk somonunun geleceği, yem teknolojisi, ham maddeler, devlet destekli su ürünleri hayat sigortası, Türk somonunun besin değeri ve Norveç somonu ile karşılaştırılması, Türk somonu üretim standartlarının belirlenmesi, balıkçılığın son durumu ve geleceğine yönelik alınması gereken tedbirler, Karadeniz’de su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve Türk somonunun geleceği ile ilgili çözüm önerileri değerlendirildi.

Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, gazetecilere, çalıştayın son derece verimli geçtiğini söyledi.

Çalıştayda 10 komisyon bulunduğunu ve raporların tartışıldığını dile getiren Parlak, “Türk Somon Çalıştayı’nın mihenk taşı Sinop’ta atılmıştır. Bu işin başkenti de Sinop olacaktır. Nitekim 2. Somon Çalıştayı’nı da Sinop’ta düzenlemeyi hedefliyoruz.” dedi.

Çalıştaydaki bilimsel sunumlardan yetiştiricilerin çok değerli bilgiler edindiğini vurgulayan Parlak, “Özellikle balığın ıslahı, standardı, çevreyle ilişkisi, hastalıkları hakkında bilim insanları ile karşılıklı konuşularak sorular sorularak gerekli cevaplar alınmıştır. Türk somonunun geleceğini, hareket noktasını buradan başlatıyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRK SOMONU VE NORVEÇ SOMONU ARASINDAKİ FARK
Osman Parlak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen araştırmanın Türk somonunun, Norveç somonu karşısında tüm başlıklarda daha kaliteli ve daha sağlıklı olduğunu bilimsel olarak ortaya koyduğunu kaydetti.

Başkan Parlak sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Türk somonu her başlıkta Norveç somonunun önünde olduğu görüldü. Türk somonu %20,86 ham protein değerine sahipken, Norveç somonu %19,32’de kaldı. Su Ürünleri için diğer önemli başlıklar olan ham yağ, nem, ham kül, klorür, diyet lifi, kalori cinsinden enerji değerlerinin Türk somonu ürünlerinde daha ileride olduğu görüldü. Somon balığını diğer balıklardan farklı olarak pozitif yönde öne çıkartan ve insan sağlığı için çok önemli olan bazı değerlerin incelendiği araştırma sonucunda Karadeniz’de yetişen Türk somonu ürünümüzün Norveç somonuna göre önde olduğunu görmek milletimiz ve üreticilerimiz için ciddi bir gurur kaynağı olmuştur. Ham yağ ve ham protein gibi önemli değerlerin dışında, Somon balığı için yine çok önemli olan mineral değerleri de Türk somonunda Norveç somonuna göre daha yüksek görülmüştür. Buna örnek vermem gerekirse, potasyum, çinko, fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum, sodyum gibi insanın hayat kalitesini doğrudan etkileyen mineraller de Türk somonunda ürünümüzde önde görülmüştür.