YIKILMADI, TRiLYONLUK iHALE iLE DUTLUCA’DA TARİH AYAĞA KALKIYOR!
Sinop’un Durağan ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve Türkmen bölgesi olarak Tabir edilen Aşağıalınca, Kaplangı, Sarpın, Ulupınar, Yağbasan bölgesinde yer alan ve eski adı Dutluca yeni adı ile Yeşilyurt köyünde Prof. Dr. Halit Çal’ın girişimleri ile ortaya çıkan tarihi camii restorasyonu başladı.Köy halkının ihtiyaç nedeni ile yıkılarak yenisinin yapılması için mücadele ettiği ve kararların çıktığı bir dönemde gazetemiz imtiyaz sahibi Mustafa Eker’in girişimleri ile yıkılmaktan kurtulan 300 yıllık tarihi camiinin bölgede inanç turizmine de önemli bir katkı yapması bekleniyor.Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Sanat tarihi öğretim üyesi Prof. Dr. Halit Çal’ın ellerindeki kayıtlarla vakıf eserlerini tespit etmek üzere Durağan’daki incelemelerinde gazetemiz imtiyaz sahibi Mustafa Eker’le birlikte yaptığı yer tespiti esnasında ortaya çıkmıştı. 1812 yılı vakıf kayıtlarında camiinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çal Vakıf camiinde yaptığı incelemede camiinin iç kapısında yer alan tarihi bir kapıyı da incelemiş işçiliği ve motifleri ile korunmuş en önemli eserlerden biri olduğunu belirterek köy halkından tarihi camiilerine sahip çıkmalarını istemişti. Gelişen süreçte tekrar camiinin yıkım kararı alınması üzerine dönemin Durağan kaymakamı Davut Düzgün yıkım emrinin geldiğini beyan etmesi ve kurtulması için vakıf kayıtlarının getirilmesini istemişti. Gazetemiz imtiyaz sahibi Mustafa Eker, Prof. Dr. Halit Çal ile temasa geçerek camiinin vakıf kayıtlarının ve camii de görevli isim listesini Durağan kaymakamlığına ulaştırmış dönemin valisi Dr. Ahmet Cengiz’de belgeler üzerine yıkımı iptal ederek anıtlar ve yüksek kuruluna durumu havale etmişti.
1. SINIF KORUMA ALTINA ALINAN TARİHİ CAMİ RESTORE EDİLİYOR..
Gazetedeki haberler ve Sinop valiliğinin girişimi ile belgeleri inceleyen Samsun Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.01.2013 tarih ve 749 sayılı kararı ile 1. Dereceden koruma altına alınarak tescil edilmişti. Durağan Kaymakamlığına ve köy muhtarına krokisi ile birlikte tebliğ edilen yazı sonrası 1. Sınıf koruma grubuna alınan ve her türlü inşai ve fiziki müdahalenin yasaklandığı tarihi DUTLUCA CAMİ aslına uygun olarak yeniden restore ediliyor.
İNANÇ TURİZMİNDE ÖNEMLİ BİR DEĞER!
Yöre halkına inanç turizmi ile önemli bir ekonomik gelir sağlayacak olan tarihi yapı için 22 Haziran 2018 tarihinden yapılan ihale ile restore işlemi başladı. Yer tesliminden itibaren 450 takvim gününde bitirilerek teslim edilmesi planlanan tarihi DUTLUCA camii yıkılıp yeniden yapılmayı bekliyor. Kerpiç blokların hazırlandığı, restora çalışmalarının, incelemelerin devam ettiği tarihi camiii eski heybeti ile gün yüzüne çıkacağı günleri sayarken, trilyonluk ihale ile DUTLUCA’da tarih ayağa kalkıyor. Çalışmaları ile bir tarihi ortaya çıkartan ve bölgenin Türk tarihi açısından önemine katkıda bulunan Prof. Dr. Halit ÇAL’a Durağan’a kazandırdığı bu değer için teşekkür ediyoruz.